Quantcast
SJ
17 views this week
Szilágyi János

Szilágyi János

The basics
Quick Facts
Gender male
Birth April 6, 1929 (Szeged)
Death December 15, 2000 (Barcs)
The details
Biography

Szilágyi János (Szeged, 1929. április 6. – Barcs, 2000. december 15.) tanár, népművelő, múzeumigazgató

Élete

Szülei Szilágyi Mózes szegedi cipész mester és Adányi Erzsébet voltak. 1947-ben a szegedi Piarista Gimnáziumban érettségizett, majd a Pedagógiai Főiskolán magyar-történelem szakos tanítói képesítést, a József Attila Tudományegyetemen pedig magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Pályafutását pedagógusként kezdte, majd Kisteleken a művelődési ház vezetőjévé nevezték ki. Az 1970-es években Somogy megyébe költözött, ahol előbb Kaposváron közművelődési felügyelő, majd Barcson a művelődési ház vezetője lett. A Dráva Múzeum egyik alapítója és első igazgatója volt.

Szakmai tevékenysége

Pedagógusi és közművelődési pályafutása Barcson teljesedett ki. 1977-től irányította a Dráva menti kisvárosban és a somogyi Dráva mente falvaiban a néprajzi, helytörténeti és régészeti emlékek gyűjtését. Elévülhetetlen érdemei vannak a barcsi Honismereti Kör gyűjteményének célirányos és szisztematikus tovább gyarapításában és múzeumi gyűjteménnyé formálásában, melyet a megyei múzeummal együttműködve valósított meg. Gyűjtő- és rendszerező munkája révén a barcsi gyűjtemény 1979-re múzeummá nőtte ki magát. A Dráva Múzeum alapítása, szervezése és irányítása mellett a népművelés és az amatőr színjátszás területén is kiemelkedő munkát végzett.

Elismerései

  • 2010 "A köz művelődése érdekében kifejtett életművéért" a Magyar Kultúra Lovagja posztumusz elismerés

Jegyzetek

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Élete Szakmai tevékenysége Elismerései Jegyzetek Források További információk
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes