Quantcast
peoplepill id: stefan-gebarski
SG
3 views today
3 views this week
Stefan Gębarski

Stefan Gębarski

Polish teacher, writer and editor; also translator of French literature
Stefan Gębarski
The basics

Quick Facts

Intro Polish teacher, writer and editor; also translator of French literature
Was Writer
From Poland
Type Literature
Gender male
Birth 1864, Żary, Poland
Death 11 May 1920, Warsaw, Poland (aged 56 years)
Peoplepill ID stefan-gebarski
The details (from wikipedia)

Biography

Stefan Gębarski (1864, Żuraw u Piotrkowa Trybunalského – 11. května 1920, Varšava) byl polský učitel, spisovatel a redaktor.

Gębarski působil jako učitel a vedl literární oddělení v tehdy nejpopulárnějším dětském časopise Przyjaciel Dzieci. Ve své době byl velmi čteným a oceňovaným autorem populární lidové četby a knih pro mládež, z nichž nejznámější je dobrodružný příběh Robinson tatrzański (1896, Tatranský Robinson), který se odehrává ve Vysokých Tatrách v první polovině 19. století, ale ve kterém je mnoho chyb v popisu horské přírody. Ve svých historických románech se pak snažil atraktivním a přístupným způsobem šířit znalosti o národních i světových dějinách. Koncem života však trpěl nouzí a zemřel v zapomnění.

Výběrová bibliografie

  • Robinson tatrzański (1896, Tatranský Robinson),
  • Gród Molocha (1898, Molochův hrad),
  • W imię Boże (1899, Ve jménu Božím),
  • Z życia Adama Mickiewicza 1900, Ze života Adama Mickiewicze),
  • Zdobycie Konstantynopola (1901, Dobytí Cařihradu),
  • Rycerze św. Kingi (1902, Rytíři svaté Kunhuty),
  • Mikołaj Kopernik (1906, Mikuláš Koperník),
  • Odwieczne boje (1908, Odvěké boje),
  • Szpieg Dioklecjana (1913, Diokleciánův špeh).

Česká vydání

  • Tatranský Robinson, B. Stýblo, Praha 1919, přeložil Jan Václav z Finberka

Externí odkazy

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
https://aleph.nkp.cz/F/?ccl_term=wau=xx0010400+or+wkw=xx0010400&func=find-c&local_base=skc
https://tools.wmflabs.org/blahma/noportrait.php?Stefan_G%C4%99barski
https://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&local_base=aut&ccl_term=ica=xx0010400
http://isni.org/0000000071517649
https://viaf.org/viaf/85368659/
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3905189
http://z-ne.pl/t,haslo,1380.html
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes