Quantcast
peoplepill id: stanko-pertot
SP
1 views today
1 views this week
Stanko Pertot
The basics

Quick Facts

Was Politician Journalist Opinion journalist
From Italy Austria-Hungary
Type Journalism Politics
Gender male
Birth 1 August 1910, Barcola, Trieste, Province of Trieste, Italy
Death 4 February 1981, Trieste, Province of Trieste, Friuli–Venezia Giulia, Kingdom of Italy (aged 70 years)
Star sign Leo
The details (from wikipedia)

Biography

Stanko Pertot, slovenski športni in prosvetni delavec, * 1. avgust 1910, Barkovlje, † 4. februar 1981, Trst.

Življenje in delo

Rodil se je v družini tržaškega tiskarja pri listu Edinost Janeza Pertota. Po končani ljudski šoli v rojstnem kraju je v Šentvidu pri Ljubljani končal 4. razrede škofijske gimnazije in srednjo trgovsko šolo v Trstu. Ko je fašistična oblast prepovedala Edinost, se je družina preselila v Celje,sam pa je moral na odsluženje vojaškega roka v La Spezio. Po odsluženi vojaščini se je pridružil družini v Celju. Tu je bil med soustanovitelji atletskega društva predhodnika današnjega Atletska društva Kladivar, deloval pa je tudi v Sokolu. Pred napadom na Jugoslavijo se je med prvimi pridružil primorskemu bataljonu prostovoljcev in z njimi v Karlovcu doživel kapitulacijo Jugoslavije. Iz Karlovca je odšel v Sarajevo, kjer je pri Rdečem križu skrbel za prehrano in razmeščanje slovenskih izseljencev katere so nemški okupatorji nasilno pregnali s Štajerske. Po italijanski kapitulaciji se je jeseni 1943 vrnil v Trst. Tu je sodeloval z OF in delal pri VOS. Na enem od potovanj med Trstom in Ljubljano ga je Gestapo aretiral ter v drugi polovici leta 1944 poslal v koncentracijsko taborišče Buchenwald, kjer je dočakal konec vojne. Po osvoboditvi je skrbel za organizirano vračanje internirancev v domovino. Po vrnitvi v Trst je vodil kino podjetje Globus, ki je predvajalo filme v širši tržaški okolici. Kasneje se je zaposlil pri trgovskem podjetju Luin in nazadnje ustanovil lastno izvozno-uvozno podjetje Intermaris ter ga vodil do smrti. Takoj po prihodu v Trst se je tudi vključil v športno organizacijo Zvezo društev za telesno kulturo in bil njegova gonilna sila. Vse do leta 1952 je bil med organizatorji prvomajskih telovadnih nastopov. Ko je po dogodkih povezanih z Informbirojem delo v Zvezi društev za telesno kulturo prenehalo, se je lotil novega dela. Nekaj let je bil predsednik športnega združenja BOR, nato član njegovega nadzornega sveta. Ob ustanovitvi slovenskega pomorskega kluba Sirena je postal član njegovega nadzornega sveta. Deloval je tudi v drugih političnih organizacijah: v Slovensko-italijanski protifašistični uniji, Slovenski levici, Neodvisni socialistični zvezi in drugih. Veliko je pisal o športu in se stalno udeleževal slovenskih športnih in kulturnih prireditev.

Viri

  • Primorski slovenski biografski leksikon. Goriška Mohorjeva družba, Gorica 1974-1994. ()
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 11 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
https://plus.cobiss.si/opac7/bib/7175168
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes