Quantcast
peoplepill id: stanislav-remunda
SR
1 views today
1 views this week
Stanislav Remunda

Stanislav Remunda

Czech actor
Stanislav Remunda
The basics

Quick Facts

Intro Czech actor
Was Actor Film director
From Czech Republic
Type Film, TV, Stage & Radio
Gender male
Birth 27 July 1927, Prague, Czech Republic
Death 21 May 2012 (aged 84 years)
Star sign LeoLeo
Family
Spouse: Blanka Vikusová
Children: Sabina RemundováTheodora Remundová
Education
Academy of Performing Arts
The details

Biography

Stanislav Remunda (27. července 1927 Praha – 21. května 2012) byl český herec a divadelní režisér.

Život

Po absolvování Brněnské konzervatoře a pražské DAMU nastoupil nejprve v Divadle S.K. Neumanna (dnes Divadle Pod Palmovkou), později získal herecké angažmá v Divadle na Vinohradech (v 50. letech 20. století „Divadlo československé armády“ resp. „Ústřední divadlo Československé armády“), kde působil v letech 1952 až 1991 jako herec a od roku 1966 i jako režisér a úspěšně zde realizoval řadu klasických i moderních her.

Ve filmu se poprvé objevil v 50. letech 20. století. Spolupracoval s českými režiséry, mj. Vojtěchem Jasným, Karlem Kachyňou, Jurajem Herzem a řadou dalších.

V 90. letech založil soukromé divadlo, kde režíroval "rodinné" inscenace v hlavní roli s Ivou Janžurovou.

Byl životním partnerem herečky Ivy Janžurové a otcem hereček Sabiny Remundové, Theodory Remundové a dědečkem režiséra Filipa Remundy. Jeho první manželkou byla herečka Blanka Vikusová se kterou měl syna Davida Remundu (otce Filipa Remundy) a dceru Taťánu, která žije v bývalé Jugoslávii.

Herecká filmografie

  • 1986 Zlá krev (TV seriál)
  • 1978 Hrozba
  • 1977 Což takhle dát si špenát
  • 1976 Parta hic
  • 1975 Cirkus v cirkuse
  • 1975 Osvobození Prahy
  • 1974 Za volantem nepřítel
  • 1968 Naše bláznivá rodina
  • 1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
  • 1964 Favorit (TV film)
  • 1964 Marie
  • 1962 Objev na Střapaté hůrce
  • 1960 Práče
  • 1959 Král Šumavy
  • 1959 Křižovatky
  • 1958 Útěk ze stínu
  • 1957 Zářijové noci
  • 1953 Jestřáb kontra Hrdlička
  • 1952 Divotvorný klobouk
  • 1952 Zítra se bude tančit všude
  • 1949 Revoluční rok 1848
  • 1949 Veliká příležitost
  • 1947 Čapkovy povídky

Významné role - výběr, Divadlo na Vinohradech

  • 1950 Pavel Kohout: Dobrá píseň, role: Slávek, režie Otto Haas
  • 1954 Nâzım Hikmet: Legenda o lásce, Ferchad, Vinohradské divadlo, režie Jan Škoda
  • 1958 L. N. Tolstoj, A. Neumann, E. Piscator, G. Prüfer: Vojna a mír, Pierre Bezuchov, režie Jan Strejček
  • 1965 Jean Anouilh: Skřivánek, Karel, režie Jaroslav Dudek

Režie - výběr, Divadlo na Vinohradech

  • 1966 Tennessee Williams: Kočka na rozpálené plechové střeše
  • 1966 Max Christian Feiler: Šestá žena Modrovousova
  • 1966 William Shakespeare: Troilus a Kressida
  • 1967 Tennessee Williams: Noc s leguánem
  • 1967 Jean Cocteau: Dvojhlavý orel
  • 1968 Lesja Ukrajinka: Lesní píseň
  • 1969 Eugene O'Neill: Měsíc pro smolaře
  • 1969 Lillian Hellmanová: Odložené sny
  • 1970 Károly Szakonyi: Závada není na vaší obrazovce
  • 1971 Karel Čapek: R.U.R.
  • 1971 Nazim Hikmet: Legenda o lásce
  • 1972 Carlo Goldoni: Starý bručoun Todero
  • 1973 William Shakespeare: Večer tříkrálový nebo Cokoli chcete
  • 1978 George S. Kaufmann, Moss Hart: Přišel na večeři
  • 1980 Lillian Hellmanová: Lištičky
  • 1980 Alexandr Suchovo-Kobylin: Svatba Krečinského
  • 1981 Alexandr Galin: Retro
  • 1984 Tennessee Williams: Báječná neděle v parku Crève Coeur
  • 1986 Václav Štech: Třetí zvonění

Odkazy

Reference

Literatura

  • Z. Sílová, R. Hrdinová, A. Kožíková, V. Mohylová : Divadlo na Vinohradech 1907–2007 – Vinohradský ansámbl, vydalo Divadlo na Vinohradech, Praha, 2007, str. 82, 85, 95, 97–8, 100, 102, 105, 109, 115, 184–8, 193, ISBN 978-80-239-9604-3
  • Miloš Fikejz: Český film - Herci a herečky. 2. díl: L-Ř, vydalo Libri, Praha, 2007, str. 570-572, ISBN 978-80-7277-3343

Externí odkazy

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://www.lidovky.cz/zemrel-herec-a-reziser-stanislav-remunda-fpk-/lide.asp?c=A120522_152208_lide_rka
https://www.csfd.cz/tvurce/29330
https://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&local_base=aut&ccl_term=ica=xx0064354
http://isni.org/0000000371884838
https://viaf.org/viaf/85717905/
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&s_lang=2&id_desc=80558&title=Remunda
https://web.archive.org/web/20080619062534/http://www.prachatice.cz/n_akce.html?LANG=1&MK=1&AID=3163&Menu_Polozka=4
http://www.dvdsvet.cz/?sekce=osobnost&typ=1&id=Stanislav+Remunda
http://jihlavsky.denik.cz/kultura_region/20071015divadlo_janzurova.html
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes