Quantcast
Staluse Pera: Dutch dancer (1909-2000) (1909 - 2000) | Biography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: staluse-pera
SP
2 views today
2 views this week
Staluse Pera
Dutch dancer (1909-2000)

Staluse Pera

Staluse Pera
The basics

Quick Facts

Intro Dutch dancer (1909-2000)
Was Dancer Choreographer
From Netherlands
Field Dancing
Gender female
Birth 24 August 1909
Death 14 April 2000 (aged 90 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Staluse Pera, pseudoniem van Albertje de Jong (Scheveningen, 24 augustus 1909 - Rotterdam, 14 april 2000) was een Nederlands balletdanseres en choreografe.

De Jong werkte op jonge leeftijd als kapster in de betere kringen. Van haar verdiensten nam zij viool-, Franse- en dansles. Zij kreeg als danseres les van de expressionistische danseres Gertrud Leistikov en behaalde in de jaren 30 als eerste in Nederland het Staatsdiploma Dans. Vanaf haar achttiende had zij haar eigen dansschool in Rotterdam.

De naam Staluse Pera (stalen veer in het Russisch) had zij te danken aan Russische emigranten die haar in Rotterdam zagen dansen, soepel en sterk als een stalen veer. Pera was een voorloper in de moderne dans. Bekende dansen van haar waren La Furiosa en Eroticon-verdwaald. Pera danste in de opera en in het dansgezelschap van Kurt Jooss. Ook had zij na de Tweede Wereldoorlog solovoorstellingen in het Rotterdamse Luxor Theater. Zij was, met onder andere Corrie Hartong, één van de pleitbezorgers van de Ausdruckstanz in Nederland.

In 1971 kreeg Pera voor haar verdiensten voor de stad van de gemeente Rotterdam de Wolfert van Borselenpenning. Tot hoge leeftijd was zij actief in haar dansschool die ook na haar dood is voortgezet.

Pera kreeg een zoon uit een relatie een met Joegoslavische koopvaardijofficier.

Bronnen

  • Dame gekleed in veren en bloemen, De Volkskrant, 19 april 2000
  • Danseres Staluse Pera overleden, NRC Handelsblad, 19 april 2000
  • Balletdanseres Staluse Pera (90) overleden, ANP, 19 april 2000

Externe link

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Staluse Pera

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes