Quantcast
peoplepill id: serban-nicolae
�N
1 views today
1 views this week
Șerban Nicolae

Șerban Nicolae Romanian politician

Romanian politician
The basics
Quick Facts
Intro Romanian politician
Is Politician Senator
From Romania
Type Politics
Gender male
Birth 5 April 1968
Age: 52 years
Star sign AriesAries
Politics Social Democratic Party
The details
Biography

Șerban Nicolae (n. ) este un senator român în legislatura 2004-2008 ales în județul Ialomița pe listele partidului PSD.

A absolvit în 1986 Liceul Industrial nr. 37 (astăzi, Colegiul Național „Emil Racoviță”) din București.

Cariera politică și-a început-o în 1990, intrând ca membru în Frontul Salvării Naționale (FSN). După ce în cadrul acestui partid a apărut un conflict între grupul condus de Petre Roman și o grupare conservatoare, el a devenit unul dintre fondatorii Frontului Democrat al Salvării Naționale (FDSN), pe listele căruia a candidat la alegerile parlamentare din 1992, pentru Camera Deputaților.

Inițial muncitor la Întreprinderea Mecanica Fină din București, Șerban Nicolae a urmat cursurile Facultății de Drept de la Universitatea Româno-Americană, pe care a absolvit-o în 1997. Devenit avocat, el l-a apărat pe Ion Iliescu în procesul intentat liderului de atunci al PSD, în campania electorală din 2000, pentru utilizarea unor caricaturi protejate de drepturile de autor. La aproape o jumătate de an de la revenirea lui Ion Iliescu la Palatul Cotroceni, în 2001, Șerban Nicolae a fost numit consilier de stat la Departamentul Juridic al Administrației Prezidențiale, post în care i-a succedat lui Petre Ninosu, devenit judecător la Curtea Constituțională. În 2004, la propunerea primului ministru Adrian Năstase, a fost numit de Ion Iliescu ministru pentru relația cu Parlamentul. În decembrie 2004 a devenit senator, ales în județul Ialomița, pe listele PSD. A îndeplinit funcția de chestor al Senatului și, ulterior, vicelider al Grupului PSD și vicepreședinte al Comisiei Juridice de numiri, disciplină, imunități și validări. Între 2005 și 2006 a fost parlamentar – observator în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru Afaceri Constituționale (AFCO). Este autorul primului amendament, formulat de un român, care a devenit text al unei Rezoluții adoptată în Parlamentul European, în 2006. În anul 2009, la propunerea PSD a devenit secretar de stat, șeful Departamentului Schengen din Ministerul Administrației și Internelor, dându-și demisia odată cu toți membrii PSD din Guvern, la 1 octombrie, același an. În 2010 a devenit practician în insolvență, membru al Filialei București a Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR). Ca avocat este asociat fondator al SCP „Șerban Nicolae și asociații”, iar ca practician în insolvență este asociat unic al TEMPUS Grup IPURL. În 2012 a fost ales ca senator în Colegiul nr. 1 din Circumscripția nr. 27 Mehedinți, pe listele Uniunii Social – Liberale (USL), propus de PSD. Din decembrie 2016 a devenit senator de București, propus de PSD. Este liderul senatorilor PSD (grupul majoritar) și președintele Comisiei Juridice de numiri, disciplină, imunități și validări.

Note

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes