Quantcast
peoplepill id: sanc-de-cordova
SDC
1 views today
1 views this week
Sanç de Còrdova

Sanç de Còrdova

Sanç de Còrdova
The basics

Quick Facts

From France Spain
Gender male
Death 5 June 851
The details (from wikipedia)

Biography

Sanci d'Albi, també conegut com a Sanç de Còrdova o d'Àlaba, Santius en llatí (Albi, Tarn, França, o Àlaba, País Basc, segon quart del s. IX - Còrdova, 851) fou un jove cristià, mort màrtir. És venerat com a beat per l'Església catòlica.

Biografia

Sanç era un jove que vivia a Albi, al sud de França, i fou fet presoner a mitjan segle ix pels musulmans. Portat captiu a l'Còrdova, es va guanyar el favor de l'emir, que el va alliberar i el va fer membre de la seva guàrdia. A Còrdova va conèixer el cèlebre Eulogi (després martiritzat i canonitzat), que va transmetre la seva història. L'emir li va ordenar fer-se musulmà, però Sanci no el va obeir; tampoc no va escoltar els seus precs i promeses i finalment fou condemnat a mort i fou empalat, pena reservada als condemnats per delicte de lesa majestat. Va morir el 5 de juny del 851.

Procedència

Les fonts sobre la seva existència són dues obres d'Eulogi, on parla de Sancius Alabensis i Sancius Albensis in Gallia Comata. Mentre que la primera forma remet a Àlaba, la segona, potser una ultracorrecció posterior, s'ha relacionat amb el topònim Alba que podria correspondre a Albi o Albs. L'assignació d'una ciutat franca ha estat la tradicionalment, però ha estat qüestionada durant la segona meitat del segle XX, proposant la identificació amb Alba una vil·la romana que apareix en alguns itineraris antics, a l'actual província d'Àlaba; és poc probable, però, que encara existís al segle IX. Avui, els historiadors s'inclinen per l'origen alabès.

BibliografiaThe contents of this page are sourced from Wikipedia article on 13 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Sanç de Còrdova

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes