Quantcast
peoplepill id: rudolf-sutu
RS
12 views today
21 views this week
Rudolf Suțu

Rudolf Suțu

Romanian writer
Rudolf Suțu
The basics

Quick Facts

Intro Romanian writer
Was Writer
From Romania
Type Literature
Gender male
Birth 27 July 1880
Death 27 May 1949 (aged 68 years)
Star sign Leo
The details (from wikipedia)

Biography

Rudolf Suțu

Rudolf Suțu
Date personale
Născut27 iulie 1880
Iași
Decedat27 mai 1949
București
ÎnmormântatCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
PărințiAlexandru Grigore Suțu
Lucia Alexandru Miclescu
Căsătorit cuElena Jules Cazaban
CopiiRodica Suțu, Georgeta Suțu, Radu Suțu, Dimitrie Suțu
Naționalitate Română
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieziarist, publicist, scriitor, traducător și istoriograf
Activitatea literară
Operă de debutDe toate (1909)
Opere semnificative
Iașii de odinioară

Rudolf Suțu (Soutzo) (n. 27 iulie 1880, Iași – d. 27 mai 1949, București) a fost un ziarist și publicist, scriitor, traducător și istoriograf.

Viața

Rudolf Suțu s-a născut în Iași în 1880, fiind fiul profesorului Alexandru Grigore Suțu, junimist, și al Luciei Alexandru Miclescu. Era strănepot al domnitorului Alexandru Nicolae Suțu.

A urmat studiile universitare la Facultatea de Litere a Universității ieșene avându-l ca profesor pe istoricul A. D. Xenopol. După absolvire a fost un timp asistent la Facultatea de Litere însă s-a orientat repede spre activitatea de ziarist și publicist. A fost directorul cotidianului ieșean Evenimentul și a editat în timpul Primului Război Mondial, împreună cu scriitorul Alexandru Cazaban, revista Dușmanul îndreptată contra ocupației germane. Rudolf Suțu a fost printre fondatorii Sindicatului ziariștilor profesioniști din Iași (1922).

În paralel cu activitatea ziaristică a fost un istoriograf al vieții culturale și mondene ieșene, publicând două volume din Iașii de odinioară, precum și scriitor și traducător. A fost, de asemenea, între anii 1936-1945, primul director al Bibliotecii municipale, adăpostită într-un local din curtea Mănăstirii Golia, muzeograf la Muzeului Cuza vodă din Iași, membru (împreună cu Nicolae Iorga) al Comisiunii Monumentelor Istorice și efor al Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași.

A fost căsătorit cu Elena Jules Cazaban, descendenta unei vechi familii franceze împământenite în Moldova, absolventă a Conservatorului de Muzică din Iași. Rudolf Suțu este tatăl pianistei Rodica Suțu și bunicul scriitorului Radu Negrescu-Suțu.

Rudolf Suțu a decedat în București, unde se stabilise cu familia la refugiu, la 27 mai 1949, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu din București și având un cenotaf și în Cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Opera

  • De toate (1909)
  • Iașii de odinioară, vol. I (1923) și vol. II (1928)
  • Despre librarii și librăriile vechi din Iași (1929)
  • Străinătatea văzută de un ieșean (1930)
  • O viață (1932)
  • Jubileul de 50 de ani de preoție (1882-1932) ai părintelui iconom stavrofor Alexandru Arion (1932)
  • Comemorarea Junimii la Iași (1937)
  • ''Iașii de odinioară'', vol. I și II, reeditare, Editura Corint, București, 2015 (ediție îngrijită de Radu Negrescu-Suțu)

La propunerea scriitorului Robert Pellevé de la Motte-Ango, marchiz de Flers, care făcuse parte, ca diplomat, din Misiunea militară franceză din România condusă de generalul Henri Mathias Berthelot, Rudolf Suțu a fost decorat după sfârșitul Primului Război Mondial cu Palmele academice franceze.

Referințe critice

„ ...Rudolf Suțu, figură marcantă a intelectualității ieșene din secolul al XIX-lea, alături de Eugen Heroveanu, N. A. Bogdan, C. Săteanu, Ioan Dafin, a contribuit la fixarea unor profiluri din epocă, la comunicarea de întâmplari vechi și de informații necesare întregirii unei fresce în care istoria, viața socială, cultura, arta, anecdota se unesc pentru a transmite fiorul autenticității. Cărțile sale de evocări și figuri se impun prin bogăția informațională, dezvăluind în autor un istoriograf îndrăgostit de orașul natal.”
— Ionel Maftei, 1982

„ ...Dar ca să revenim la bunicul meu, un suflet de o mare sensibilitate, am să citez un paragraf dintr’un manuscris încă nepublicat, aflat în arhiva mea : ,,La mormântul meu, scrie Rudolf Suțu, să nu se oprească decât acei cu sufletul curat. Ei să nu-mi poarte niciun gând rău. Am trecut prin viață pe un singur drum, cu o datorie mare însă : să nu las în părăsire suflete nevinovate, cari au nevoe de sprijinul celor ce le-au dat viața. Tu trecător, care-mi vei ceti numele de pe cruce, vei ști că omului dispărut, dacă a fost cât a trăit om de treabă, îi va rămâne amintirea așa. După ce, cu vremea, va fi uitat cu totul, uitarea îi va fi totuși fără cuvinte rele. Cel care însă în viață a greșit, amară îi va fi amintirea după moarte. Nici măcar cenușa, dacă-i va fi ars trupul, nu va mai găsi un colțișor nicăieri, pentru că nici văzduhul nu va putea să primească vreun fir, atât de grea va fi pedeapsa păcătosului...’’ Acesta a fost bunicul meu, Rudolf Suțu, căruia încerc aici să-i aduc un pios omagiu.”
— Laura Guțanu – interviu cu Radu Negrescu-Suțu

Referințe și note

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 25 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.radioiasi.ro/27-07-2012-fila-de-calendar-e763.html
http://www.turistik.ro/romania/iasi/biblioteca-judeteana-gheorghe-asachi-
http://digitool.dc.bmms.ro:8881///exlibris/dtl/d3_1/apache_media/L2V4bGlicmlzL2R0bC9kM18xL2FwYWNoZV9tZWRpYS84OTk3MDc=.pdf
http://www.romlit.ro/radu_negrescu-suuorice_nume_oricare_ar_fi_el_cu_att_mai_mult_un_nume_istoric_trebuie_purtat_cu_cinste_i_transmis_la_fel_mai_departe
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes