Quantcast
peoplepill id: rosa-colom-bernat
RCB
1 views today
2 views this week
Rosa Colom Bernat

Rosa Colom Bernat

Escriptora i política mallorquina
Rosa Colom Bernat
The basics

Quick Facts

Intro Escriptora i política mallorquina
Was Politician Writer
From Spain Switzerland
Type Literature Politics
Gender female
Birth 21 January 1909, Bunyola, Majorca, Balearic Islands, Spain
Death 2 July 1987, Geneva, Canton of Geneva, Switzerland (aged 78 years)
Star sign Aquarius
Peoplepill ID rosa-colom-bernat
The details (from wikipedia)

Biography

Rosa Maria Colom Bernat (Bunyola, 21 de gener de 1909 - Ginebra, 2 de juliol de 1987) fou una escriptora i política d'ERB vinculada amb les Illes Balears, França i Suïssa.

Biografia

Filla d'Antoni Colom Creus i Maria Bernat Morey. Va néixer i es va criar a Bunyola; l'any 1929 es va casar amb el francès E. Pau Cabod Monard. D'idees progressistes, durant la República va formar part d'Esquerra Republicana Balear des d'on va reivindicar millores en la situació de les dones. A Bunyola va protagonitzar un dels mítings que se celebrà a començaments de 1936 favorable al Front Popular. El mateix any va participar en la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Fou empresonada l'any 1937, però gràcies a la seva condició de ciutadana francesa, adquirida en haver-se casat amb Pau, fou alliberada i conduïda a un vaixell d'aquella nacionalitat que estava a la badia de Palma, i va desembarcar a Portvendres (França), on va viure l'ocupació nazi.

Després de la Segona Guerra Mundial va establir-se a Saint-Symphorien-sur-Coise (França), des d'on passà a Ginebra. Allà, Rosa va participar activament de les activitats culturals i literàries de l'entitat Casa Nostra, fundada el 1962 i que reunia els emigrants de parla catalana residents a Suïssa.

Narradora i poetessa va participar en diversos certàmens literaris. El 1975 li fou publicada la narració «Coses de ma terra»; però gairebé tota la seva obra resta inèdita.

Des de finals dels anys 60 tornà a Mallorca freqüentment on col·laborà en publicacions com «Cort».

Va morir a Ginebra el 2 de juliol de 1987.

Bibliografia

  • Ginard, David (2008). L'exili balear de 1939. Col.: Quaderns d'Història contemporània de les Illes Balears. Palma: Documenta Balear, 2008.
  • Margais, Xavier (2004). La Guerra Civil a Bunyola. Amb la por al cos. Col.: La Guerra Civil a Mallorca, poble a poble. Palma: Documenta Balear.
  • Peñarubia Marquès, Isabel (2008). Recuperem la memòria. Palma: Institut Balear de la Dona.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 09 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.escastellet.cat/2015/09/19/bunyola-dedica-una-placa-a-rosa-colom/
http://dbd.cat/fitxa_biografies.php?id=267
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes