Quantcast
peoplepill id: roman-horky
RH
1 views today
1 views this week
Roman Horký

Roman Horký

Czech composer, guitarist, lyricist and singer
Roman Horký
The basics

Quick Facts

Intro Czech composer, guitarist, lyricist and singer
Is Musician Composer Lyricist Singer Guitarist
From Czech Republic
Type Music
Gender male
Birth 3 March 1964, Brno, Czech Republic
Age 57 years
Star sign Pisces
Family
Children: Tommy Haze
Genre:
Rock music
Contemporary folk music
Pop music
Instruments:
Voice
The details (from wikipedia)

Biography

Roman Horký, přezdívaný „Romiš“ (* 3. března 1964 Brno), je český kytarista, zpěvák, hudební skladatel a frontman skupiny Kamelot, kterou založil roku 1982.

Kariéra

Koncem 70. let hrával se skupinami Karabina, Wanailon a dalšími. V muzice není stylově omezen. Složil přes tři sta písní a stal se čestným občanem města Brna. Je držitelem mnoha hudebních ocenění (10× Kamelot – kapela roku, 3× Kamelot – album roku). Celkově nahrál přes dvacet autorských alb. Z toho 15 z nich bylo oceněno titulem „Zlatá deska“ a dvě alba získala titul „Platinová deska“ a „Multiplatiová deska“. Jeho autorských alb se v Československu prodalo přes 500 000 kusů a mnoho jeho písní vyšlo na multiplatinových hudebních kompilacích. Jeho skladba „Zachraňte koně“ se stala hitem desetiletí. Od roku 1987 osciluje mezi sty nejpopulárnějšími zpěváky v českých zemích a na Slovensku.

Kandidatura do Senátu

Na podzim roku 2017 byl představen jako nestranický kandidát s podporou Občanské demokratické strany pro senátní volby na podzim 2018 v obvodu č. 59 – Brno-město.

Výběr písní

  • „Zachraňte koně“
  • „Levnej hotel“ – nejúspěšnější píseň, která v 90. letech vedla oficiální českou hitparádu.
  • „Zrození hvězd“
  • „Čas rozchodů“
  • „Honolulu“
  • „Slib“
  • „Země antilop“
  • „Pozor tunel“
  • „Hardegg“
  • "Babí léto"
  • "Anděl"
  • "Paměť slonů"
  • "Když vlaky jedou"
  • "Psáno na březové kůře"

Diskografie

Studiová alba

  • 1990 – Zachraňte koně
  • 1991 – Tajný výpravy
  • 1992 – Vyznavači ohňů
  • 1994 – Duhová cesta
  • 1995 – Zlatá ryba
  • 1996 – Cesta do ráje
  • 1997 – Vyhaslý oheň
  • 1998 – Země antilop
  • 1999 – Větrné město
  • 2001 – Pozdní návraty
  • 2001 – Paměť slonů
  • 2002 – Valerie
  • 2004 – Zvláštní svět
  • 2006 – Modrá planeta
  • 2009 – Mořská sůl
  • 2012 – Proti proudu
  • 2015 - Babí léto

Kompilační alba

  • 1997 – The Best of
  • 2000 – Vzpomínka na kamaráda
  • 2005 – Dlouhá pláž
  • 2007 – 25 – Výběr největších hitů
  • 2010 – 19 ztracených písní Wabiho Ryvoly
  • 2012 – Od A do Z
  • 2013 – Roman Horký a Kamelot

Singly

  • 1995 – Tomáš singel
  • 1996 – Rio/Hardegg singel
  • 2004 – Island singel

Odkazy

Reference

Externí odkazy

  • Seznam děl v Souborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Roman Horký
  • Roman Horký na oficiálních stránkách Kamelotu
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
https://www.super.cz/161319-exkluzivne-hvezda-ceskeho-folku-se-poprve-pochlubila-dvoumesicnim-synem-maxem.html
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ods-vysle-do-senatnich-voleb-v-brne-hudebnika-horkeho-z-kamelotu/1525681
http://www.hradiste.cz/DDS/99/17/KULTUR.HTM#FF
https://aleph.nkp.cz/F/?ccl_term=wau=js20020218012+or+wkw=js20020218012&func=find-c&local_base=skc
https://web.archive.org/web/20170903170356/http://www.romanhorky-kamelot.cz/o-skupine.php?zobraz=clenove
https://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&local_base=aut&ccl_term=ica=js20020218012
http://isni.org/0000000057157851
https://viaf.org/viaf/84211719/
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes