Quantcast
RF
0 views today
0 views this week
Robert Fortier

Robert Fortier

The basics
Quick Facts
Gender male
Birth 5 November 1926 (Hollywood, Los Angeles, Los Angeles County, California)
Death 1 January 2005 (Orange, Orange County, California, U.S.A.)
Star sign ScorpioScorpio
The details
Biography

Robert Fortier (ur. 5 listopada 1926 w Hollywood, zm. 1 stycznia 2005 w Orange)– był amerykańskim tancerzem, aktorem, budowniczym łodzi, żeglarzem i rybakiem.

Zdobywał doświadczenie jako aktor charakterystyczny i tancerz na Broadwayu w sztukach Pal Joey (1952) i Ja i Julia (1953). Wystąpił w 47 filmach i produkcjach telewizyjnych. W latach 1950-85 współpracował z reżyserem Robertem Altmanem, w tym pamiętnej roli Edgara Harta w filmie Trzy kobiety (1977).

22 listopada 1963 ożenił się z urodzoną w Holandii Tiną (Christiną) Vanderwaal, wówczas badaczką RAND Corp. Jednak 19 października 1966 doszło do rozwodu.

Zmarł na Nowy Rok 2005 w Orange w wieku 78. na zawał mięśnia sercowego.

Wybrana filmografia

filmy fabularne

  • 1950: Niech żyje taniec (Let's Dance) jako Koncesjonariusz / Barker
  • 1951: Statek komediantów (Show Boat) jako chórzysta
  • 1951: Texas Carnival jako tancerz
  • 1952: Deszczowa piosenka (Singin' in the Rain) jako Gangster w Broadway Melody Ballet
  • 1968: Aleksander Wielki (Alexander the Great, TV) jako Aristander
  • 1971: McCabe i pani Miller (McCabe & Mrs. Miller) jako Town Drunk
  • 1977: Trzy kobiety (3 Women) jako Edgar Hart
  • 1978: Niebiosa mogą zaczekać (Heaven Can Wait) jako zamożny mężczyzna w restauracji (niewymieniony w czołówce)
  • 1978: Dzień weselny (A Wedding) jako Jim Habor
  • 1980: Zdrowie (HealtH) jako Szef Bezpieczeństwa
  • 1980: Popeye jako Bill Barnacle
  • 1985: O.C. and Stiggs jako Wino Jim

seriale TV

  • 1956: Studio 57 jako Josh
  • 1956: Życie i legenda Wyatta Earpa (The Life and Legend of Wyatt Earp) jako Szeryf Charlie Bassett
  • 1961: Bonanza jako Higgler
  • 1961: Bandyci (Outlaws) jako Fin Spruce
  • 1962: Gunsmoke jako Ray Costa
  • 1963-65: Combat! jako kapitan Jampel
  • 1964: Ścigany (The Fugitive) jako oficer
  • 1964: Gunsmoke jako sierżant
  • 1968: Star Trek jako Tomar

Przypisy

Bibliografia

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes