Quantcast
peoplepill id: ricardo-s-guell
RSG
2 views today
2 views this week
Ricardo S. Güell

Ricardo S. Güell

Esperantista y dramaturgo español (1916-2008)
Ricardo S. Güell
The basics

Quick Facts

Intro Esperantista y dramaturgo español (1916-2008)
A.K.A. Ricard S. Güell, Ricard Salvadiego Güell, Ricardo Salvadiego Güell
Was Writer Playwright Esperantist
From Spain
Type Film, TV, Stage & Radio Literature
Gender male
Birth 2 February 1916, Barcelona
Death 24 December 2008, Riudarenes (aged 92 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Ricard Salvadiego Güell (Barcelona, 2 de febrer de 1916 - Riudarenes, 24 de desembre de 2008) va ser un dramaturg i esperantista català.

Biografia

Vida i teatre

Ricard S. Güell va néixer a Barcelona, però al cap de poc va anar a viure a Vilanova i la Geltrú, d'on eren els seus pares. Només va poder anar a l'escola dels 4 als 7 anys. Als 7 anys ajudava la seva mare a la feina de neteja que feia a la societat humorística La Grècia groga (1903-1939). També ajudava al negoci familiar, reparant cadires de vímet. Posteriorment va treballar en una fleca, portant el pa a domicili i també va treballar com a repartidor de diaris. Als 12 anys van tornar a Barcelona. Després va aprendre l'ofici de manyà, amb el que es guanyaria la vida fins als 45 anys. Va perdre un ronyó en un accident de tren i això el va deslliurar de fer el servei militar i de participar en la Guerra Civil com a soldat.

Pel que fa a la seva activitat com a dramaturg, Güell va formar part de l'Associació d'Autors Dramàtics i va escriure obres de teatre. També va adaptar i traduir al català Ibsen, Rostand, els germans Álvarez Quintero i Patrick Hamilton, entre d'altres. Des dels anys 1960, tant ell com la seva dona Maria Bonet es van dedicar de forma semi-profesional al teatre i van treballar amb actors professionals. Poliglot autodidacta, també va dirigir obres de teatre i va continuar la seva tasca d'escriptor i traductor. Entre d'altres, van prologar llibres seus Lluís Maria Xirinacs i Quico Pi de la Serra. Políticament, Ricard S. Güell va ser una persona heterodoxa, en diversos moments propera al POUM, al PSAN i al BEAN. Quan va morir, la seva família va portar les seves cendres a Vilanova i la Geltrú.

Esperantisme

Maria Bonet i Ricard S. Güell representen, en esperanto "Mañana de sol" dels germans Álvarez Quintero dins la 1a setmana de vacances esperantistes el 1984 a Vilanova i la Geltrú (Catalunya)

Ricard S. Güell va conèixer la llengua auxiliar esperanto durant la dictadura de Primo de Rivera, però no va fer el seu primer curs fins al 1934, a l'Ateneu Obrer Martinenc. El professor era Johano Oleart. Posteriorment, al barri de Sants va assistir a un altre curs a la Laborista Esperanto-Akademio, on el professor era Josep Anglès, important esperantista mort a la Guerra Civil. A l'època de la República es va encarregar de la secció de propaganda de la Prolet-Esperantista Unio de Iber-Amerikaj Landoj. Va fundar el grup Casal d'Esperanto al carrer Pedro Kropotkin (actualment c/Sant Pau) i hi va ensenyar la llengua internacional. Els anys 1950 va ser un dels fundadors i membres de la junta de Stelo de Paco (Estel de Pau), juntament amb Pujulà i Vallès, Delfí Dalmau, els cinc germans Alberich i Pau Claramunt, que en va ser el president.

Entre 1982 i 1986 va ser el primer vicepresident de l'Associació Catalana d'Esperanto. Allà va seguir treballant pels seus ideals progressistes. Així, per exemple, va criticar la figura de la reina dels jocs florals internacionals, en un intens debat en què hi van participar altres esperantistes rellevants, com Joan Inglada, Jordi Carbonell, Joan Ramon Guiñon, Gabriel Mora o Giorgio Silfer. Güell també va traslladar la seva passió pel teatre al món de l'esperanto, representant obres de teatre a congressos catalans, espanyols, els mundials d'UEA, del SAT i els d'IKEF (Kataluna Esperanto-Ferisemajno) que ell mateix va co-organitzar, juntament amb la Vilanova Esperanto-Grupo del Centre d'Estudis de la Biblioteca-Museu Balaguer. En els darrers anys de la seva vida va ensenyar la llengua al Centre Cultural Lleidatà de Barcelona.

Obres

En castellà

Cuando el odio estalla (1944)

En català

El pecat de Blanca Reinald

• L’afany d’Eva

• La mamà

• El vent bufa

• L’hora del triomf

• L’òliba de l’espadat (guinyol en tres actes i en vers pensat per a òpera)

• El lladret

• Pobres pallassos

El nostre fill

• Garbuix (1983)

• Volarany a rocamar

• Immanències de tot vent, del tot i del res (1996)

Traduccions al català

Els novel·laires [“Les Romanesques”], d'Edmond Rostand

Quan la llum minva [“Gaslight”], de Patrick Hamilton

Enemic del poble [“En Folkefiende”], de Henrik Ibsen

Matí de sol solet, dels germans Álvarez Quintero

En esperanto

Teatro: Tri aŭtoroj kaj mi [que inclou les seves traduccions Juneco d'Ignasi Iglésias, Malsupra tero d'Àngel Guimerà, Senintermita kanto de Santiago Rusiñol, Dum ajna sunmateno dels germans Quintero, i les seves obres originals La spegulo de la tempo, Nu, Pajacoj! iTriumfa momento] (1988)

• Rakontoj de sensperta naivulo (1993)

• Kalejdoskopa Poemaro (2002)

Plastium baledo

• Kanzonaro diverslanda

Enllaços externs

Vegeu també

  • Manuel Casanoves
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes