Quantcast
peoplepill id: presentacion-saez-de-descatllar
PSDD
1 views today
1 views this week
Presentación Sáez de Descatllar
Spanish activist

Presentación Sáez de Descatllar

Presentación Sáez de Descatllar
The basics

Quick Facts

Intro Spanish activist
Was Activist
From Spain
Field Activism
Gender female
Birth 21 November 1932, Valencia, Comarca de València, Valencia Province, Spain
Death 27 April 2003 (aged 70 years)
Star sign Scorpio
The details (from wikipedia)

Biography

Presentación Sáez de Descatllar (València, l'Horta, 21 de novembre de 1932 - 27 d'abril de 2003) fou una mestra valenciana.

Biografia

Presentación Sáez tenia els títols de mestra, llicenciada en Filosofia i Lletres i diplomada en Psicologia Clínica per la Universitat de Madrid. Va impartir classes a l'Institut San Vicente Ferrer de València i com a professora de Sociologia a l'Escola d'Assistents Socials d'aquesta mateixa ciutat, i fou professora ajudant en la Càtedra d'Ètica i Sociologia de la Universitat de València.

Filla de l’administrador de la presó de San Miguel dels Reis a València, Presen va dedicar la seva vida professional a la docència femenina en l’àmbit penitenciari. Així, des de 1961 a 1997, va impartir classes a les internes de la Presó Provincial de Dones de València. Al final de la seva carrera professional va declarar: "la escuela es como si no estuviera en prisión". Va pertànyer al moviment de Renovació Pedagògica i va ser activa participant en la Primera Escola d'Estiu de la Comunitat Valenciana.

Figura fonamental del moviment feminista en la Comunitat Valenciana, Presen va iniciar els seus contactes amb el feminisme el 1975, acudint a les Primeres Jornades per l'Alliberament de la Dona, realitzades a Madrid al desembre d’aquest mateix any. Va ser cofundadora del grup feminista d'autoconsciència Terra a València al gener de 1976. Va desenvolupar una important activitat en les plataformes unitàries del moviment feminista valencià, la Coordinadora de Grups de Dones de la Comunitat Valenciana i l'Assemblea de Dones de València. Així mateix va tenir un important paper en la preparació i desenvolupament de Les Primeres Jornades de la Dona de la Comunitat Valenciana, celebrades al desembre de 1977.

Va participar en les distintes trobades del moviment feminista espanyol des de 1976 a 1997. Va assistir a la IV Conferència Mundial de Dones celebrada a Beijing el 1995 i va ser membre del grup internacional Dones de Negre. A mitjans dels anys noranta va presidir la Casa de la Dona de València, lloc de trobada de les organitzacions feministes.

Una de les seves últimes iniciatives va ser donar els seus arxius sobre el moviment feminista a l'Institut Universitari d'Estudis de la Dona de la Universitat de València, amb l’objectiu de crear una base de dades per a recollir tota la documentació generada pel moviment feminista valencià i posar-la a la disposició del personal investigador. Un projecte que va quedar truncat per la seva sobtada mort.

Presen Sáez és un referent molt important en la memòria col·lectiva del moviment feminista a València.

Reconeixements

La seva trajectòria com educadora i feminista ha estat guardonada amb diversos premis. Així en l’any 2004 la Generalitat Valenciana li va atorgar a títol pòstum el Premi 8 de Març i el 2005 l’Ajuntament de Quart de Poblet li va concedir el Premi Isabel de Villena. Aquest mateix any el centre de formació de persones adultes de Picassent va passar a anomenar-se Presentació Sáez de Descatllar.

Igualment, el Centre de Coordinació dels Estudis de Gènere de les Universitats Públiques Valencianes concedeixen, des del 2003, un premi d’investigació en estudis de gènere, que duu per nom Presen Sáez de Descatllar.

Al mes de gener de 2016 el Consell per la Dona i per la Igualtat de l'Ajuntament de València va decidir dedicar-li un carrer junt a altres 43 dones que no han tingut l'oportunitat d'obtindre el reconeixement al llarg de la història.

Bibliografia consultada

  • Entrevista realitzada a Presen Sáez de Descatllar, 20 de maig 2002.
  • Entrevista realitzada a Julia Sanmartín Sáez, 10 de juny 2009.
  • Arxiu personal de Presen Sáez de Descatllar.
  • Arxiu personal de Julia Sanmartín Sáez.
  • Cartell anunciador del IV premi Presen Sáez de Descallar. en xarxa [Consulta: 25/02/2010].
  • Cartell anunciador del IV premi Presen Sáez de Descallar. en xarxa [Consulta: 25/02/2010].
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 09 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Presentación Sáez de Descatllar

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes