Quantcast
peoplepill id: pieter-deddens
PD
1 views today
1 views this week
Pieter Deddens

Pieter Deddens Dutch theologian and university professor

Dutch theologian and university professor
Pieter Deddens
The basics

Quick Facts

Intro Dutch theologian and university professor
Was Religious scholar Theologian Educator
From Netherlands
Type Academia Religion
Gender male
Birth 13 January 1891
Death 6 February 1958 (aged 67 years)
The details

Biography

Pieter Deddens (Haarlemmermeer, 13 januari 1891 – Kampen, 6 februari 1958) was een Nederlandse predikant en theoloog. Eerst van de Gereformeerde Kerken in Nederland, later van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, voor welke hij hoogleraar was.

Levensloop

Deddens volgde de ulo en het Amsterdams Gereformeerd Gymnasium, waarna hij enige tijd voor onderwijzer leerde om vervolgens in 1915 over te stappen naar de gereformeerde Theologische Hogeschool te Kampen. Hij behaalde in 1920 zijn kandidaats en oefende vanaf dat jaar tot 1945 in de provincies Zuid-Holland en Groningen het predikantschap uit. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zat hij enkele maanden vast in Kamp Amersfoort.

In 1944 vond een scheuring plaats in de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Vrijmaking. Deddens raakte hierin ook betrokken en ging mee met de 'Vrijgemaakten'. Het jaar daarop werd hij benoemd door de vrijgemaakte generale synode tot hoogleraar kerkgeschiedenis, symboliek (kennis van de belijdenisgeschriften) en kerkrecht aan de pas opgerichte Theologische Hogeschool te Kampen, de gereformeerd-vrijgemaakte voortzetting van de - vanwege de Vrijmaking - opgesplitste gereformeerde Theologische Hogeschool in Kampen. Vanaf 12 december 1945 tot aan zijn overlijden in 1958 was Deddens aan deze universiteit verbonden. Ook zat hij een tijdlang in de redactie van het gereformeerd-vrijgemaakte tijdschrift De Reformatie.

Nadat de Vrijmaking had plaatsgevonden, was er een juridische strijd uitgebroken over wie er recht had op de kerkelijke bezittingen. Het is vooral aan de schriftelijke toelichtingen van Deddens te danken dat de rechter in een groot aantal gevallen in het voordeel van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt beschikte.

Als gevolg van een hartaanval overleed Pieter Deddens op 67-jarige leeftijd.

Standplaatsen als predikant

  • 1920-1923: Brielle en Tinte
  • 1923-1934: Rijswijk
  • 1934-1945: Groningen

Werk

  • Eerste- en tweedehands gezag: bijdrage tot de kennis der jongste kerkelijke procedure, samen met Klaas Schilder, 1946
  • De schriftuurlijke beginselen van het kerkrecht, inleiding door Pieter Deddens, 1946

Familie

Pieter Deddens is de vader van de vrijgemaakte predikanten Detmer (1923-2009), Karel (1924-2005) en Pieter jr. (1927). Detmer was ook hoogleraar kerkgeschiedenis aan de vrijgemaakte Theologische Hogeschool, Karel was hoogleraar aan een gereformeerde zusteruniversiteit in Canada en is zendeling geweest, Pieter jr. is met emeritaat.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes