Quantcast
peoplepill id: pierre-de-brabandere
PDB
1 views today
1 views this week
Pierre de Brabandere

Pierre de Brabandere

Belgian canon and catholic priest
Pierre de Brabandere
The basics

Quick Facts

Intro Belgian canon and catholic priest
Was Judge Canon Priest
From Belgium
Type Law Religion
Gender male
Birth 18 September 1828, Ooigem, Wielsbeke, West Flanders, Flemish Region
Death 31 March 1895, Bruges, Arrondissement of Bruges, West Flanders, Flemish Region (aged 66 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Petrus of Pieter De Brabandere (Ooigem (Wielsbeke), 18 september 1828 - Brugge, 31 maart 1895) was de 21ste bisschop van het bisdom Brugge. Hij was in functie van midden juli 1894 tot einde maart 1895.

Deken

Petrus De Brabandere studeerde aan het Klein Seminarie in Roeselare om vanaf 1848 zich verder te vervolmaken aan het Grootseminarie in Brugge. Priester gewijd in 1853 studeerde hij zowel in Leuven waar hij baccalaureus werd in kerkelijk recht in 1855, als in Rome waar hij in 1857 licentiaat werd.

In 1858 werd hij onderpastoor op Sint-Pieters in Ieper en in 1859 werd hij overgeplaatst naar de parochie Sint-Martinus aldaar. Vanaf 1861 kreeg hij in het seminarie van Brugge de leerstoel kerkelijke recht en werd ook beheerder van de instelling zelf.

Hij werd Ere-kanunnik in 1867, pastoor-deken in Torhout vanaf 1875 en in 1880 vicaris-generaal van het bisdom Brugge.

Kortstondige bisschop van Brugge

Petrus De Brabandere werd op 11 juni 1894 tot bisschop gewijd. Hij koos als devies 'In te confido' (In U stel ik mijn vertrouwen). Door de korte bestuursperiode zijn weinig tastbare resultaten te noteren maar uit een brief uit 1895 leert men dat hij het gezin centraal stelde.

Hij had ook de hand in de bouw van nieuwe kerken zoals te Snellegem, Sijsele, Hertsberge, Ten Brielen en Spiere. Belangrijke herstellingswerken werden uitgevoerd aan Sint-Salvatorskathedraal en de kerken van Lissewege, Handzame, Ardooie, Koolskamp en Pervijze.

Hij was een vroom man die het goed meende, maar van nature behoudsgezind was ingesteld. Zo had hij eerder weinig sympathie voor de opkomende christendemocratie. Men vertelt dat hij begin 1895 door paus Leo XIII zou zijn ontvangen in audiëntie, waarbij de paus hem zou gewezen hebben op het bestaan van de encycliek Rerum Novarum. Bewijzen hiervoor zijn er niet gevonden. Het is anderzijds bekend dat hij er de sociaalvoelende deken van Kortrijk Edward De Gryse (1848-1909) toe aanmaande meer herder en deken te zijn en minder 'senator'.

Na minder dan tien maanden episcopaat is bisschop Pieter De Brabandere plots overleden.

Literatuur

  • A. SIMON, Pierre De Brabandere, in: Biographie nationale de Belgique, Tome XXXI, 1961-1962, col. 112-113.
  • Robrecht BOUDENS, Pieter De Brabandere, in: M. CLOET (red), Het bisdom Brugge, Brugge, 1985.

Externe link

Voorganger:
Johan Joseph Faict
Bisschop van Brugge
1894-1895
Opvolger:
Gustavus Josephus Waffelaert
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes