Quantcast
peoplepill id: ornulf-hodne
�H
1 views today
1 views this week
Ørnulf Hodne

Ørnulf Hodne Norwegian writer

Norwegian writer
Ørnulf Hodne
The basics

Quick Facts

Intro Norwegian writer
Is Writer
From Norway
Type Literature
Gender male
Birth 28 September 1935
Age: 84 years
Star sign LibraLibra
Awards
King's Medal of Merit  
Cappelen Prize 2004
The details

Biography

Ørnulf Andreas Hodne (født 28. september 1935) er en norsk folkeminneforsker, sakprosaforfatter og statsstipendiat.

Liv og virke

Ørnulf Hodne er utdannet lektor med fagkretsen nordisk språk og litteratur (hovedfag), historie, geografi med etnografi og folkeminnevitenskap. Mens han fremdeles arbeidet som lektor ved Kristelig Gymnasium i Oslo, ble han i 1978 dr.philos. på en avhandling om Jørgen Moe og folkeeventyrene: informanter og utgivelsesprinsipper. Siden 1986 har han vært statsstipendiat. I 1988 sluttet han som lærer i den videregående skolen og ble på fulltid knyttet til det kulturhistoriske forskningsmiljøet ved Universitetet i Oslo.

Hodnes forskning har foregått innenfor et bredt felt, og av særlig betydning er hans analytiske typologi i The types of the Norwegian folktale (1984). For det allmenne leserpublikumet er han nok likevel mest kjent for sine bøker om års- og livshøytider (blant annet Jul i Norge, Påske, tradisjoner omkring en høytid og «Der stod seg et bryllup», ekteskapet i Norge gjennom tidene), om naturen i norsk folketro (Jutulhogg og riddersprang: sagn fra norsk natur og Mystiske steder i Norge) og om folkeventyrene (Det norske folkeeventyret : fra folkediktning til nasjonalkultur).

Ørnulf Hodne gjorde et omfattende arbeid med å utarbeide et finmasket emneregister over Nasjonalforeningen for Folkehelsens minneoppgaver for eldre fra 1964 og 1981. Katalogiseringsarbeidet foregikk ved Institutt for folkeminnevitskap etter at originalmaterialet fra 1981 ble overført til Norsk Folkeminnesamling og 1964-oppgavene ble kopiert ved samme institusjon. Det nye kildetilfanget førte til en nyorientering innenfor faget med livsløpsstudier, muntlige kilder («historie innenfra») og vanlige folks erindringer.

Gjennom prosjektet "Fritid og ideologi" fra 1988-1995 deltok Hodne i et arbeid med å studere kulturelle uttrykk i mellomkrigstiden i idretten, arbeiderbevegelsen, kristenliv og Noregs Ungdomslag. Prosjektet var en del av det større prosjektet Endringer og stabilitet i dagliglivets kultur i Norge etter 1900.

Ved forlagets 175-årsjubileum i 2004 mottok Hodne Cappelens jubileumspris, med følgende begrunnelse:

SitatPrisvinneren for faktalitteratur for 2004 står for et bredt og verdifullt forfatterskap om norsk folketro og tradisjoner. Han har gått til kildene og funnet fram nytt og ukjent materiale om tro og overtro, om norske skikker i hverdag og høytid. Han har skrevet like innsiktsfullt og engasjerende om barndom i gamle tider som om eventyr og sagn eller jakt og fiske. Gjennom sin utforsking av det folkelige tradisjonsstoffet har han trukket linjene langt bakover i tid og skapt ny forståelse for det som er våre røtter. Og kanskje har han truffet noe essensielt i den norske folkesjelen med boka om gamle folkelige værvarsler [...] Vår prisvinner forener forskerens begeistrede nysgjerrighet med fortellerens evne til å skape levende bilder og sammenheng.Sitat

Hodne ble i 1973 tildelt World Wildlife Funds naturvernpris for sin innsats for å bevare Aurlandsdalen. Han ble i 2011 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Hodne ble utnevnt som første æresmedlem i Norsk Folkeminnelag i 2019.

Litteratur

  • Sambok 34 bøker av Hodne
  • Norart 42 artikler av/om Hodne
  • Sæt ikke vantro i min overtroes stæd : studier i folketro og folkelig religiøsitet : festskrift til Ørnulf Hodne på 60-årsdagen. Novus forlag, 1995. ISBN 82-7099-241-0


Forrige mottaker:
Karin Fossum
Vinner av Cappelenprisen
Pedro Carmona-Alvarez, Ingeborg Arvola og Anne-Lise Gjerdrum

(2004)
Neste mottaker:
Erik Fosnes Hansen
Torbjørn Færøvik
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://www.hf.uio.no/ikos/personer/vit/ohodne/index.html
http://fylkesmannen.no/hoved.aspx?m=4770&amid=3498502
https://web.archive.org/web/20110207182357/http://fylkesmannen.no/hoved.aspx?m=4770&amid=3498502
http://nabo.nb.no/bok?_b=sambok&pf=Hodne,+%D8rnulf
http://nabo.nb.no/trip2?_b=NORART&ccl=Hodne,+%D8rnulf
http://bibsys-almaprimo.hosted.exlibrisgroup.com/primo_library/libweb/action/dlSearch.do?institution=BIBSYS&vid=BIBSYS&search_scope=blended_scope&query=lsr39,exact,90053858
https://viaf.org/viaf/30819329
https://d-nb.info/gnd/139131620
https://id.loc.gov/authorities/n79095359
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes