Quantcast
Orbán Balázs: | Biography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: orban-balazs
OB
1 views today
1 views this week
Orbán Balázs

Orbán Balázs

Orbán Balázs
The basics

Quick Facts

Gender male
The details (from wikipedia)

Biography

Markosfalvi Orbán Balázs (Mezőpagocsa, 1873. szeptember 13. – ?) megyei aljegyző, gazdaszövetségi igazgató.

Élete

Orbán Albert és szőkefalvi Nagy Rozália birtokosok fia. Tanulmányait előbb a nagyenyedi református Bethlen-kollégiumban, majd a marosvásárhelyi református főiskolában végezte 1892-ben. Jogi tanulmányait a budapesti egyetemen folytatta, melynek befejeztével ügyvédjelölt volt; 1897-ben Maros-Torda vármegye szolgálatába lépett mint közigazgatási gyakornok, csakhamar szolgabíróvá választották. 1898-ban IV. aljegyző, 1900-ban II. aljegyző, 1903-ban I. aljegyző lett. A községi közigazgatási tanfolyam előadója, a marosvásárhelyi vöröskereszt-egyletnek, a Bethlen Kata-egyletnek és az ottani újságírói körnek titkára volt.

Mint jogász több fővárosi és vidéki hirlapban politikai és társadalmi cikket írt Siculus álnév alatt. 1887-ben a Maros Vidékének belmunkatársa lett (cikkei: Havasalföld viszonya Erdély, illetve Magyarországhoz a XIX. századig, Magyarország politikai helyzete az Anjou-házból származott királyok alatt); a Székely Lapoknak is belmunkatársa és tárcaírója volt; ezen lapokban és a Marosvásárhelyben több társadalmi, politikai és szépirodalmi cikket, franciából fordított beszélyeket sat. közölt. Cikkei a Székely Lapokban (1899-1900. Az erdélyi nemzetiségekkel foglalkozó vezércikkek, 1899. 61. Petőfi, 95. sz. Tíz év, 1900. 18. Alkotmány és székely tanügy, 28. Belügyi költségvetés sat., 1903. 22. sz. Rákóczy); a Marosvásárhelyben (1899. 46. sz. Kossuth sat.).

Munkái

  • Vallásügyi igazgatás. Marosvásárhely, 1901. (Tankönyv a közigazgatási tanfolyam részére).
  • Mult és jelen. Elbeszélések. Marosvásárhely, 1903.

Szerkesztette a Székely Lapok c. politikai napilapot 1898-tól Fenyvesy Somával együtt és a Maros-Torda vármegyei hivatalos lapot 1900-tól Marosvásárhelyt. (A hivatalos részén kívüli mellékletében a vármegyei gazdasági, közművelődési és társadalmi cikkeket is írta).

Források

További információk

  • Erdélyi lexikon. Szerk. Osváth Kálmán. Oradea-Nagyvárad, Szabadsajtó Könyv- és Lapkiadó Rt., 1928. 318 [1] o.
  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
  • Erdély Erdély-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Orbán Balázs

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes