Quantcast
peoplepill id: nikoline-harbitz
NH
1 views today
1 views this week
Nikoline Harbitz

Nikoline Harbitz

Norwegian Author
Nikoline Harbitz
The basics

Quick Facts

Intro Norwegian Author
Was Writer
From Norway
Type Literature
Gender female
Birth 17 November 1841, Melhus, Norway
Death 11 September 1898, Mandal, Norway (aged 56 years)
Star sign Scorpio
Family
Father: Nils Nilsøn Dahl
Siblings: Ulrikke DahlWalter Scott DahlKonrad Dahl
Children: Alf Harbitz
Peoplepill ID nikoline-harbitz
The details (from wikipedia)

Biography

Nikoline Anette Harbitz (født Dahl 17. november 1841 i Melhus, død 11. september 1898 i Mandal) var en norsk forfatter.

Familie

Nicoline Harbitz (døpt Nicoline) var datter av sogneprest, stortingsrepresentant og odelstingspresident Nils Nilssøn Dahl (1806-1854) og Christopha Kirstine Rønneberg. Hun var søster av høyesterettsadvokat, forfatter og politiker Walter Scott Dahl (1839-1906), forfatter og teolog Konrad Dahl (1843-1931) og forfatter Ulrikke Dahl (1846-1923). Hun ble 19. april 1865 gift med personellkapellan og senere sogneprest Georg Prahl Harbitz (1837-1911) av slekten Harbitz, sønn av prest og politiker Georg Prahl Harbitz (1802-1889). Hun var mor til forfatteren Alf Harbitz.

Liv og virke

Nicoline Harbitz' forfatterskap strekker seg over bare fire bokutgivelser. Hun skrev disse bøkene helt mot slutten av sitt liv, og den siste av dem ble utgitt posthumt. Hennes debutroman, eller «fortælling», kom ut i 1894 under tittelen Brydninger. Fortellingen bygger på brytningene mellom mennesker, et motiv som står sentralt i hennes forfatterskap. Hennes fortelling Egteskab utkom i 1895 under psevdonumet Agnete.

Harbitz arbeidet med fortellingen Kassererens Hjem da hun døde. Bare første del av boken ble fullført, men den ble likevel utgitt året etter. Boken kom ut i finsk oversettelse i 1903.

I 1982 utga Mogens Haaland boken Nikoline Harbitz, 1841-1898, en biografi over forfatterens liv.

Bibliografi

  • 1894: Brydninger, Grieg, Bergen
  • 1895: Egteskab, Steen, Kristiania
  • 1897: Drøm og Liv, Steen, Kristiania
  • 1899: Kassererens Hjem, Steen, Kristiania

Oversatte bøker

  • 1903: Kasöötin koti (finsk utgave av Kassererens Hjem)

Kilder

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 17 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digavis_hedemarkensamtstidende_null_null_18970928_51_78_1
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:NW6Q-RZ3
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2018021305039
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2018060526003
http://histreg.no/index.php/person/pf01052888001123
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes