Quantcast
peoplepill id: nikola-jankulovski
NJ
1 views today
1 views this week
Nikola Jankulovski

Nikola Jankulovski

Macedonian surgeon
Nikola Jankulovski
The basics

Quick Facts

Intro Macedonian surgeon
Is Surgeon
From Socialist Federal Republic of Yugoslavia North Macedonia Macedonia Serbia Croatia
Type Healthcare
Gender male
Birth 4 March 1958, Resen, Resen Municipality, North Macedonia
Age 62 years
Star sign PiscesPisces
The details

Biography


Никола Јанкуловски (Ресен, 4 март 1958) – сегашен ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, декан на Медицинскиот факултет – Скопје од 2009 до 2016 година, универзитетски професор, абдоминален хирург.

Животопис

Јанкуловски основно и средно образование завршил во Скопје. На Медицинскиот факултет – Скопје се запишал во учебната 1976/1977 година, и студиите ги завршил со просечна оценка 9,30.
По завршувањето на студиите и задолжителниот лекарски стаж добил стипендија од Министерството за наука на Р. Македонија да работи на Клиниките за хируршки болести, а од 1.5.1985 година се вработил на Клиниката за дигестивна хирургија. Во 1988 година бил избран за помлад асистент по предметот хирургија, а во 1990 година го положил специјалистичкиот испит по општа хирургија.

Д-р Јанкуловски објавил бројни научни и стручни трудови во домашни и меѓународни списанија. Исто така имал повеќе стручни престои во меѓународни клинички центри.
Од 1999 до 2002 година бил хонорарен професор по предметот хирургија во државното средно медицинско училиште „Д-р Панче Караѓозов“.
Во декември 2002 година, д-р Никола Јанкуловски ја одбранил докторската дисертација под наслов „Процена на имунокомпетенцијата кај билијарната опструкција и улогата на билијарната дренажа врз прогнозата на болеста“.
Во април 2004 година избран е за доцент по предметот хирургија на Медицинскиот факултет – Скопје. Од септември 2007 година до 1 април 2009 година ја извршува функцијата директор на ЈЗУ Универзитетска клиника за дигестивна хирургија.
Од 1 април 2009 година е назначен за в.д. декан на Медицинскиот факултет – Скопје, а во септември истата година е избран за декан за мандатниот период 2009-20013 година. Во јануари 2013 година, д-р Јанкуловски е реизбран за декан во мандатниот период 2013-2017 година.

Награди

  • „Св. Климент Охридски“ од областа на здравството во 2013 година
  • „11 Октомври“ во 2015 година

Наводи

Нормативна контрола
Нормативна контрола
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 15 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://www.ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=22&glavno=4
http://www.ukim.edu.mk/dokumenti_m/vesnik/98.pdf
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=125132336229&id=9&setIzdanie=22789
http://www.fakulteti.mk/news/13-12-15/intervju_so_prof_d-r_nikola_jankulovski_za_tri_godini_si_zaminaa_80_profesori.aspx
http://grid.mk/read/news/506290508/5300021/nagradata-sv-kliment-ohridski-dodelena-na-aleksandra-mijalkova-adji-fida-nikola-jankulovski-i-kote-tasevski
http://www.utrinski.mk/?ItemID=DA15E6402CEAE8479F6D87CDBBB46D21
https://viaf.org/viaf/306435055
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes