Quantcast
peoplepill id: neva-rosic
NR
6 views today
1 views this week
Neva Rošić

Neva Rošić

Croatian actress
Neva Rošić
The basics

Quick Facts

Intro Croatian actress
A.K.A. Neva Rosic
Is Actor
From Croatia Socialist Federal Republic of Yugoslavia Serbia
Type Film, TV, Stage & Radio
Gender female
Birth 23 June 1935
Age 86 years
Star sign Cancer
The details (from wikipedia)

Biography

Neva Rošić (Rijeka, 23. lipnja 1935.) je hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica, te kazališna pedagoginja i redateljica.

Životopis

Glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirala 1957. godine. Iste godine započinje profesionalno kazališno djelovanje u Zagrebačkom dramskom kazalištu (danas GDK Gavella). Već na početku karijere skreće pozornost na sebe glavnom ulogom u Matkovićevom Vašaru snova. Iz mlađih dana ističe se njena uloga Rosaura iz Goldonijeve Lukave udovice (1962.). Jedan od vrhunaca glumačkog puta Neve Rošić je njezina interpretacija triju junakinja iz glembajevskog ciklusa (barunica Castelli, Laura, Klara). Kritičari su zapisali da je rijetko koja glumica te likove oblikovala na pozornici s toliko profinjenog i produhovljenog psihološkog nijansiranja. Igrala je preko 70 različitih dramskih uloga i osvojila većinu glumačkih nagrada na ovim prostorima uključujući čak dvije Sterijine nagrade, dvije nagrada grada Zagreba, Nagrada Dubravko Dujšin, dvije Nagrade Vladimir Nazor (od kojih i ona za životno djelo), Zlatni vijenac na sarajevskom MESS-u te nagradu za najbolju žensku ulogu na Festivalu Marulićevi dani. Godine 1968. prelazi u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u kojem djeluje dvadeset i jednu sezonu te ostvaruje većinu svojih velikih interpretacija. Od 1958. nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje tijekom dvadeset i devet festivalskih sezona tvori jednu od bitnih okosnica dramskog ansambla. Uz stalni angažman u HNK Zagreb povremeno je nastupala u Varaždinu, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, zagrebačkom Teatru ITD i u kazalištu Mala scena.

Od 1978. kao vanjski honorarni suradnik, a od 1989., kao redoviti profesor predavala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Od sredine 90-ih povremeno se bavi i režijom, najčešće u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. U istom kazalištu 2005. godine slavi pedesetu obljetnicu svoga glumačkoga rada i to ulogom Irine Arkandinove iz drame Galeb Antona Pavlovića Čehova, u režiji Jagoša Markovića.

Filmografija

Filmske uloge u dugometražnim filmovima

  • "Mater" kao Anka (2019.)
  • "Moram spavat', anđele" kao Tonka (2007.)
  • "Vila orhideja" kao ujna (1988.)
  • "Samo jednom se ljubi" kao Elizabeta (1981.)
  • "Osma vrata" kao Vera Simonović (1959.)

TV uloge

  • "Euripid - Ifigenija u Aulidi" kao Klitemnestra (1983.) - TV-kazališna predstava

Vanjske poveznice

 
Za životno djelo
Dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost
 
Godišnja nagrada
 
Za životno djelo
 
Godišnja nagrada
 
Za životno djelo
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.hnk-zajc.hr/Default.aspx?art=1460
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes