Quantcast
About Moni Bordeianu: Romanian singer and songwriter (1948-) | Biography, Facts, Career, Life
peoplepill id: moni-bordeianu
MB
1 views today
1 views this week
Moni Bordeianu
Romanian singer and songwriter

Moni Bordeianu

Moni Bordeianu
The basics

Quick Facts

Intro Romanian singer and songwriter
Is Singer Songwriter
From Romania
Field Music
Gender male
Birth 26 February 1948, Dudeștii Noi, Romania
Age 74 years
Star sign Pisces
The details (from wikipedia)

Biography

Florin Bordeianu (n. 26 februarie 1948, Beșenova Nouă, județul Timiș), mai cunoscut ca Moni (Mony) Bordeianu, este un cântăreț și compozitor român de muzică rock. S-a remarcat în anii '60, în perioada în care a fost solistul vocal al binecunoscutei formații Phoenix.

Activitate muzicală

Moni Bordeianu este unul dintre primii vocaliști din România care a abordat „muzica tânără”, așa cum a fost denumită începând cu 1961–62, de fapt muzică beat, de proveniență occidentală, influențată de formații din invazia britanică, precum The Shadows, The Beatles sau The Rolling Stones. Una dintre primele trupe autohtone care avea un repertoriu format din piese de acest stil este grupul Sfinții din Timișoara, ce și-a schimbat numele, după primii ani de activitate, în Phoenix. Bordeianu s-a alăturat formației timișorene, chiar de la înființarea acesteia, în 1962. După o foarte scurtă perioadă în care a cântat la tobe, a devenit principalul solist al grupului, rol pe care îl va avea până în 1970, când emigrează în Statele Unite ale Americii. Aparițiile scenice ale lui Moni alături de Phoenix au fost influențate de Mick Jagger de la The Rolling Stones, solistul român declarându-se un mare admirator al acestuia. Florin Bordeianu și Nicolae Covaci sunt compozitorii tuturor pieselor originale din primii ani ai Phoenix-ului, cunoscuți și ca „perioada beat”. De asemenea, Moni a scris texte pentru câteva cântece. Prima compoziție a tandemului Covaci/Bordeianu a fost „Știu că mă iubești (și tu)”, înregistrată în 1964 în studiourile Radio România. Primele două materiale discografice Phoenix, discurile EP Vremuri din 1968 și Totuși sunt ca voi (sau Floarea stâncilor), apărut în anul următor, au fost înregistrare cu Moni Bordeianu la voce și conțin șase compoziții semnate de același tandem Covaci/Bordeianu. Textul melodiei „Nebunul cu ochii închiși” (de pe al doilea EP) a fost scris de Bordeianu, fiind inspirat de „The Fool on the Hill” din repertoriul The Beatles. Spre deosebire de piesa formației engleze, nu se invocă figura unui nebun vizionar, ci este o referire la adresa lui Nicolae Ceaușescu. Tot în această perioadă, Moni a realizat, împreună cu Phoenix, poemul rock Omul 36/80, cu care a avut câteva reprezentații. Plecarea sa din formație, în 1970, marchează sfârșitul primei perioade Phoenix.

Bordeianu a revenit în Phoenix în 1977, în Germania de Vest, trupa având o altă componență (Nicu Covaci fiind singurul membru rămas din anii '60). A cântat cu Phoenix doar până în 1978, an în care grupul s-a destrămat. Pe parcursul anilor '80 a avut câteva colaborări cu foști membri Phoenix. A realizat în nume propriu un disc single cu titlul She Is an Angel (from Outer Space). Materialul a apărut la casa de discuri Night Records, în 1984, în Germania Federală și Franța. Conține două piese compuse de solist, cu aportul lui Josef Kappl. Imediat după Revoluția din 1989, Bordeianu a înregistrat împreună cu Erlend Krauser melodia „Păsări albe”, dedicată Revoluției și românilor ce au participat la înfăptuirea acesteia. După 1990, a colaborat din nou cu Phoenix, însă sporadic. În 1998 a fost lansat albumul de restituiri Vremuri, anii 60..., ce conține vechi piese Phoenix înregistrate cu Moni, o parte dintre acestea publicate în premieră cu această ocazie. În noiembrie 2008 a apărut albumul Back to the Future..., un material cu înregistrări noi, editat sub titulatura Phoenix & Mony Bordeianu. Solistul a fost invitat în spectacolele formației prilejuite de aniversările de 40, 45, 50 și 55 de ani. În 2016, la Editura Integral din București, a fost publicată cartea biografică „Nebunul cu ochii închiși. Mony Bordeianu în dialog cu Doru Ionescu”.

Discografie

Solo:

  • She Is an Angel (from Outer Space) (single, 1984)

Cu Phoenix:

  • Vremuri (EP, 1968)
  • Totuși sînt ca voi (sau Floarea stîncilor) (EP, 1969)
  • Vremuri, anii 60... (album de restituiri, 1998)
  • Back to the Future... (album de studio, 2008, reeditat în 2009)

Bibliografie

  • Mony Bordeianu - „Nebunul cu ochii închiși. Mony Bordeianu în dialog cu Doru Ionescu”, Editura Integral, București, 2016.

Legături externe

Interviuri

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 20 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Moni Bordeianu

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes