Quantcast
peoplepill id: mix-anker
MA
1 views today
1 views this week
Mix Anker
The basics

Quick Facts

From Denmark
Gender female
Birth 1842
Death 1892 (aged 50 years)
Family
Father: Frederik Engelhart Boisen
Spouse: Herman Anker
Children: Katti Anker MøllerElla Anker
Peoplepill ID mix-anker
The details

Biography

Marie Elisabeth «Mix» Anker (født Bojsen i 1842 på Sjælland, død 1892) var en dansk skolekvinne. Hun var høyskolemor på Norges første folkehøyskole, Sagatun.

Hun var datter av pastor Frits Bojsen, en av N.F.S. Grundtvigs nærmeste venner og disipler. Hun ble forlovet med den norske studenten Herman Anker i 1861, og etter bryllupet i 1864 reiste de til Hamar for (sammen med Olaus Arvesen) å grunnlegge Sagatun Folkehøyskole. Denne ble et viktig sentrum for skandinavisk samfølelse og folkelig og religiøst åndsliv, og Mix Anker spilte en viktig rolle i dette.

Bjørnstjerne Bjørnson sa om henne i talen ved avdekkingen av bautaen over Mix og Herman Anker ved Sagatun:

Om jeg idag kunne male et billede av opplysningenes engel, ikke vitenskapens, den er strengere, den har det attiske ved seg – men den opplysningens engel som er formidlingen mellom vitenskapen og livet, dens kvinnelige del, den som går til fantasien og hjertet og som ut fra disse skaper karakter, den lysende engel med de fakkelbærende øyne – jeg tok henne. Aldri har jeg sett noe fagrere.

Fra 1873 drev Arvesen folkehøyskolen på egen hånd, men Mix Anker fortsatte å øve innflytelse på norsk åndsliv. Hun var nær venn med flere sentrale Venstre-politikere som Wollert Konow (SB), Viggo Ullmann, Vilhelm Wexelsen og kanskje spesielt Johan Castberg, og sistnevnte ble også gift med hennes eldste datter Karen i 1892.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 30 Dec 2019. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2012070924004
http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2016062908096
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes