Quantcast
peoplepill id: miroslav-toman
MT
1 views today
1 views this week
Miroslav Toman

Miroslav Toman

Czech minister of planning of the CR, minister of agriculture of the CR, vice prime minister of the Czech Republic, member of Czech National Council, politician and entrepreneur
Miroslav Toman
The basics

Quick Facts

Intro Czech minister of planning of the CR, minister of agriculture of the CR, vice prime minister of the Czech Republic, member of Czech National Council, politician and entrepreneur
Is Politician
From Czech Republic
Type Politics
Gender male
Birth 28 May 1935, Viteň, Czech Republic
Age 85 years
Star sign Gemini
Politics Communist Party of Czechoslovakia
Family
Children: Miroslav Toman
Education
Czech University of Life Sciences Prague
Awards
Order of Labour (Czechoslovakia)  
Peoplepill ID miroslav-toman
The details (from wikipedia)

Biography

Мирослав Томан (на чешки: Miroslav Toman) е чехословашки и чешки политик и държавник по време на социализма.

Роден е през 1935 г. в с. Витен (днес квартал на гр. Стражов, Пилзенски край), Чехия. От 1954 г. е член на Чехословашката комунистическа партия. От 1955 г. е сътрудник на Чехословашката служба за държавна сигурност (СтБ) в направление Селско стопанство и икономически шпионаж. Завършва агрономически науки в Академията по социални науки при ЦК на Чехословашката комунистическа пратия, нарежда се сред най-добрите чехословашки специалисти. През 1968 г. е сред най-консервативните дейци на Чехословашката комунистическа партия, която отхвърля Пражката пролет, инициирана от Александър Дубчек. Когато войските на Варшавския договор навлизат в Чехословакия през август 1968 г., Милослав Томан подкрепя навлизането на войските и, след избирането на Густав Хусак за Генерален секретар на Чехословашката комунистическа партия, подкрепя курса на Хусак за „Нормализация“ в политиката на Чехословакия и отхвърляне на Пражката пролет, като е и избран за Член на ЦК на ЧКП и става един от най-приближените на Густав Хусак ръководители на ЧССР. Впоследствие е назначен за заместник-председател на Държавната планова комисия на ЧССР.

От 1981 до 1983 г. е министър на земеделието на Чешката социалистическа република.

От 1983 до 1986 и от 1986 до октомври 1988 г. е министър на земеделието и храните на Чехословакия в правителството на Лубомир Щроугал. От 1986 до април 1988 г. е заместник-председател на Министерския съвет на Чехословакия в правителството на Щроугал и като такъв представлява държавата във ФАО и Комитета за сътрудничество в агропромишления комплекс в рамките на СИВ, като подписва (на 21 януари 1988 г.) Спогодба за взаимна правна защита на сортовете културни растения заедно с министрите на земеделието на България – Алекси Иванов, на Унгария – Йено Ванкса, на Полша – Станислав Жиеба, на СССР – Евгений Сизенко, и със заместник-министрите на Румъния и ГДР.

От октомври 1988 до 1990 г. е заместник-председател на Министерския съвет и председател на Комисията по планиране и научно-техническо развитие на Чехословакия.

През декември 1989 г. се обявява срещу Нежната революция – протести с цел сваляне на комунистическата власт в Чехословакия, а през 1990 г. изпраща протест до Националното събрание на Чехословакия, с което протестира срещу извеждането на съветските войски – Централната група войски от Чехословакия. Впоследствие изпада в конфликт с реформаторите в Чехословакия и заради това е принуден да подаде оставка от поста заместник-председател на Министерския съвет на Чехословакия през 1990 г.

Член е на Централния комитет на Чехословашката комунистическа партия до 1989 г. Синът му Мирослав Томан е министър на земеделието на Чехия от 2018 г.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes