Quantcast
MP
35 views this week
Miquel Pedrola

Miquel Pedrola

The basics
Quick Facts
Birth Barcelona
The details
Biography

Miquel Pedrola i Alegre (Barcelona, 22 de juny de 1917 - Front d'Aragó, 8 de setembre de 1936) va ser un milicià antifeixista català.

Va ser membre del Bloc Obrer i Camperol i posteriorment del POUM. Va col·laborar amb diversos diaris, com “La Batalla”, “Juventud Comunista” i “Adelante”. Va ser un dels principals organitzadors de la participació del BOC en els fets del 6 d’octubre de 1934, essent detingut el 1936 per aquests fets. Quan va esclatar la guerra civil espanyola es va oferir voluntari per anar al front i es va encarregar de la direcció militar d’una de les centúries. Segons les memòries de Ramon Fernández Jurado, amb qui va compartir aventures a la guerra, aquesta centúria va acabar essent coneguda com Centúria Pedrola. Miquel Pedrola va morir, juntament amb altres companys, a la batalla del Molino Palacín. Al seu multitudinari funeral van assistir els principals dirigents del partit, com Andreu Nin. El 21 de febrer de 1937 se li va dedicar oficialment el carrer Sant Miquel de la Barceloneta a la seva memòria. Va tenir una filla pòstuma, Amada, amb la seva companya sentimental Maria Valero. Les dues es van exiliar a Llemotges el 1937. Miquel Pedrola era un convençut esperantista i va ensenyar la llengua auxiliar internacional a Maria Valero.

El 2008 l'historiador Dani Cortijo va descobrir la pintada que portava el nom de Miquel Pedrola a l'actual carrer Sant Miquel i es va iniciar un moviment social de lluita veïnal per a la recuperació de les lletres de l'antic carrer Miquel Pedrola. El novembre de 2016 es va inaugurar una exposició sobre la vida de Miquel Pedrola i la recuperació de la seva memòria.

Referències

Enllaços externs

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes