Quantcast
peoplepill id: mikhail-druyan
MD
1 views today
1 views this week
Mikhail Druyan

Mikhail Druyan

Mikhail Druyan
The basics

Quick Facts

Was Cinematographer Film crew member Camera operator
From Russia Ukraine
Type Film, TV, Stage & Radio
Gender male
Birth 17 October 1911, Kharkiv, Kharkiv Oblast, Ukraine
Death 7 July 2000, Moscow, Russia (aged 88 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Michaił Zacharowicz Drujan (ros. Михаи́л Заха́рович Друя́н; ur. 17 października 1911, zm. 7 lipca 2000) – radziecki operator filmowy. Zasłużony Pracownik Kultury RFSRR (1975). Legendarny operator Sojuzmultfilmu, który nakręcił ponad 300 zdjęć.

Życiorys

Od 1932 roku pracował jako asystent operatora w studio "Wojentiechfilm", brał udział w pracach do animowanych tytułów do filmu Świat się śmieje. W latach 1936-1941 i 1941-1996 operator w studiu Sojuzmultfilm, gdzie nakręcił około 300 animowanych obrazów, z których wiele stało się klasykami radzieckiej animacji. Do najbardziej znanych należą m.in. Bajka o rybaku i rybce (1950), Szkarłatny kwiat (1952), Złota antylopa (1954), Cudowna podróż (1955), Królowa Śniegu (1957), Małysz i Karlson (1968), Niebieski szczeniak (1976), Był sobie pies (1982).

Pochowany na Cmentarzu Dońskim w Moskwie.

Wybrana filmografia

  • 1946: Wiosenne melodie
  • 1947: Dla Ciebie, Moskwo
  • 1947: Wesoły ogródek
  • 1948: Noc noworoczna
  • 1948: Mistrz narciarski
  • 1948: Kim zostanę?
  • 1949: Pan Wilk
  • 1949: Koncert Zosi
  • 1949: Opowieść starego dębu
  • 1949: Wiosenna bajka
  • 1950: Gdy na choinkach zapalają się ognie
  • 1950: Czarodziejski skarb
  • 1950: Niedźwiedź Dreptak i jego wnuczek
  • 1950: Bajka o rybaku i rybce
  • 1951: Na wysokiej górze
  • 1951: Leśni podróżnicy
  • 1952: Szkarłatny kwiat
  • 1952: Kasztanka
  • 1953: Magiczne zabawki
  • 1953: Serce śmiałka
  • 1954: Złota antylopa
  • 1954: Opowieść o polnych kurkach
  • 1954: Wszystkie drogi prowadzą do bajki
  • 1955: Niecodzienny mecz
  • 1955: Cudowna podróż
  • 1957: Królowa Śniegu
  • 1957: W pewnym królestwie
  • 1959: Złoty Kluczyk, czyli niezwykłe przygody Pajacyka Buratina
  • 1964: Calineczka
  • 1965: Wowka w Trzydziewiętnym Carstwie
  • 1965: Pastereczka i kominiarczyk
  • 1968: Małysz i Karlson
  • 1969: Śnieżynka
  • 1970: Powrót Karlsona
  • 1970: Możemy to zrobić
  • 1970: Błękitny ptak
  • 1971: Bez tego obejść się nie można
  • 1971: Skrzypce pioniera
  • 1971: Kubuś Puchatek idzie w gości
  • 1972: Kubuś Puchatek i jego troski
  • 1972: Pasikonik
  • 1973: Bajka o popie i parobku jego Bałdzie
  • 1973: Dziadek do orzechów
  • 1973: Wyspa
  • 1974: Dam Ci gwiazdkę z nieba
  • 1974: Jak zając Szaraczek zaprzyjaźnił się ze źródełkiem
  • 1975: Konik Garbusek
  • 1976: Mucha Złotobrzuszka
  • 1976: Niebieski szczeniak
  • 1977: Och i Ach wędrują w świat
  • 1977: Zgubiony pieniążek
  • 1977: O tym, jak Masza pokłóciła się z poduszką
  • 1978: Masza już nie jest leniuszkiem
  • 1978: Myszka Pik
  • 1978: Przygody Chomy
  • 1978: Mistrz i kibice
  • 1979: Jak lisica zająca doganiała
  • 1980: Sprytna wrona
  • 1980: Gaduła
  • 1982: Był sobie pies
  • 1983: Zamek kłamców
  • 1984: Bajka o carze Sałtanie
  • 1986: Zagubiony kogucik

Przypisy

Bibliografia

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes