Quantcast
peoplepill id: michael-viktorik
MV
1 views today
2 views this week
Michael Viktořík

Michael Viktořík Czech musician

Czech musician
Michael Viktořík
The basics

Quick Facts

Intro Czech musician
Is Musician
From Czech Republic
Type Music
Gender male
Birth 2 December 1965, Prague, Czech Republic
Age: 54 years
Star sign SagittariusSagittarius
The details

Biography

Michael Viktořík (* 2. prosince 1965 Praha; známý též pod pseudonymem Vrtulník Michael V. – tato přezdívka odvozena od jeho obdivu k vrtulníkům) je český DJ a hudebník, od roku 1989 působící ve skupině J.A.R.

Biografie

Začátek

Michael prožíval mládí v éře komunismu. V té době absolvoval vojenskou základní službu, kde ladil rakouská rádia a tak se blíže seznámil s hudebním směrem rap, kterému "přišel na chuť", a který v té době byl pro českého posluchače takřka neznámý. Také je mistrem rapu ČSSR, z roku 1989. Díky tomu se stal jakousi tehdejší celebritou, a měl tu "čest" vystupovat jako host v tehdejších pořadech pro mladé, např. TKM (televizní klub mladých).

DJ na diskotékách

Před a krátce po sametové revoluci působil mimo jiné v klubu "U Holubů" na pražském Smíchově a ve slavné pražské diskotéce "Srdíčka" u nádraží Praha střed. Dne 17. listopadu 1989 v klubu "U Holubů" dělal první živé vystoupeni s Romanem Holým a tehdy vznikla skupina J.A.R. Poté vystupoval jako DJ již pouze minimálně kvůli časové absenci a také proto, že prý podle svých slov je "drahej DJ".

J.A.R.

Je zakládajícím členem skupiny J.A.R. (1989), se kterou vydal sedm alb, v roce 1999 VHS k 10. výročí "V deseti letí desetiletím" a v roce 2009 DVD k 20 letům existence skupiny, které obsahuje záznam z narozeninového koncertu ze 17. listopadu 2008 v pražské Lucerně, rozsáhlý dokument o kapele, všechny videoklipy a fotogalerii.

Natočil a vydal tehdy několik rapových singlů. V roce 1999 složil rap a rapoval v písničce Leony Machálkové "Lásko má, já stůňu".

DJ na Radiu Golem

Od září 1991 do června 1995 působil jako DJ pražského (chodovského) Radia Golem 90,3 FM, kde měl hlavní vysílací čas plus hitparádu posluchačů Golemiádu, a hitparádu DJů Golemstar, na které se podíleli i jeho kolegové (Milan Kroužil, Patrik Rokl, Jirka Počta, Luděk Formánek, Michal Jirák atd.). A jelikož v té době nebyly mobilní telefony ani e-mail, tak se volalo na pevnou linku ( tehdejší číslo do radia Golem bylo 7950976), nebo posílaly dopisy a korespondenční lístky, které s oblibou Michael četl. Tyto hitparády byly takřka v jeho režii a u posluchačů měly slušný ohlas, stejně jako jeho moderování. Ve středu uváděl Hodinku rapu, kde představoval a hrál na tehdejší dobu top kapely, které na jiných radiích nebyly příliš hojné, kupříkladu N.W.A (Niggaz Wit Attitudes), Public Enemy, The 2 Live Crew, Eric B. & Rakim, Leaders Of The New School, Dereck B. a mnoho dalších, ale i skladby J.A.R.. Zvláště skladba J.A.R.R.A.P. měla zajímavý ohlas, pro svůj na tehdejší dobu necenzurovaný obsah interpretovaný právě "Michaelem V." V pátek uváděl Hodinku techna, kde opět zářily výkvěty technoscény jako Interactive, HolyNoise, Mysteria, Novak.S, Eskimos&Egypt, Rotterdam Termination Source, atd. Dále na radiu Golem měla slušný úspěch i taneční scéna Eurodance, namátkou E-Rotic, Maxx, Dr. Alban, Double Vision, The KLF, Culture Beat atd. Ovšem, jak on sám říká - tyto "tralalandy" moc nemusí. Podílel se také na scénáři, režii a vedl rozhovory s nejrůznějšími hosty, rovněž představoval a uváděl začínající umělce za přispění jejich nahrávek. Zajímavé byly i konce vysílání, neboť radio Golem končilo striktně ve 22 hodin, ale když tam byl Michal, zvláště pátky a soboty vždy o kus "přetáhl". Zajímavé ještě bylo, když četl dopisy čtenářů, hlavně z řad fanynek, jak dojemně citoval: "Michale máme tě rády a jsi prostě nejlepší".

Radio Golem vysílalo v letech 1991-1996, poté zaniklo z důvodu, že v Radě pro televizní a rozhlasové vysílání obdrželo menšinu hlasů. Tehdy se nechal jeden z DJů slyšet, že prý se nehledělo na "sledovanost", ale byl tam prý jiný důvod.

DJ na jiných rádiích

Od února 1994 uváděl s kolegou Pavlem Řebíčkem hitparády vysílané v té době téměř celoplošně většími regionálními rádii: "Malibu Dance Chart Top 20" (výroba na Radiu Golem, později Bonton), "Becherovka 15 Dance" (výroba na Radiu Bonton, později Zlatá Praha) a "Paegas Twist Top 10" (výroba na Radiu Zlatá Praha), kde na konci února 2002 přesně po 8 letech zanikla. Na Zlaté Praze měl mimo jiné pořad s DJem Luďkem Formánkem "Díky Bohu je pátek", mezi další pořady patřily např.: "Horečka páteční noci". Další rádia, kde působil: Radio City, Radio DeeJay, krátce Expresradio a Radio Hey! V současnosti vysílá na Color Music Radiu a Hey Radiu.

V televizi

V televizi měl tyto pořady:

  • "O 106" ČT 10.1992-10.1993, za přispění Jiřího Korna a jeho ženy Kačenky. Podílel se na scénáři.
  • "Klipy Klepy" TV Nova 02.1994-06.1994, což byla sobotní obdoba nedělního pořadu Eso Terezy Pergnerové, který však po necelém půl roce skončil z důvodu, jak říká sám "Michael V.", "Eso jim stačilo". Podílel se též na scénáři.
  • "Runway party" Premiéra TV 05.1996-02.1997, byl to hudební pořad pro teenagery a obsahoval spoustu hraných anekdot s jeho typickým humorem. Jenže pořad neměl opět dlouhého trvání z důvodu došlé stížnosti na Radu pro televizní a rozhlasové vysílání jednoho mistra z bývalého ČKD za přispění podpisů svých učňů, že podle něj a podle dále podepsaných učňů jde o pořad nevhodný pro dospívající mládež, který bude mít negativní vliv na její výchovu. Rada rozhodla, že je nutností pořad změnit, takže byl zrušen.

V návaznosti na tento pořad "Runway party",byly později vydány dvě videokazety "Runway Video" (1997) a "Runway Špeky" (1998) a DVD "Boží Show" (2002).

V roce 2006 a 2007 vystupoval v pořadu ČT "Horečka páteční noci" a sitcomu "Klubíkovi", pro který psal i scénář.

Kolem roku 1995 několikrát i zastupoval Terezu Pergnerovou v televizní hitparádě Eso TV Nova.

Na internetu

Na internetových televizích měl show o novinkách ve světě filmu "MuviBox" (2008) a "The Comedy Horror Picture Show" (2009).

Ve filmu

Podílel se i na natočení tří filmů, v roce 1988 Čekání na Patrika, režie : Petr Tuček. Byla to celkem malá a nevýznamná role, celkem se objevil na 7 sekund, a jako DJ řekl : " A víte co přátelé, já mám nápad. Uděláme si přestávku."

Dále v roce 1999 snímek Eliška má ráda divočinu (režie: Otakáro Maria Schmidt). Opět další malá a nevýznamná role hráče na klávesové nástroje v kapele Daniela Nekonečného, mihl se zde cca v pěti záběrech a pronesl jednu kratší větu "Neurvi si strunu".

Potom v roce 2002 snímek Brak (režie: Karel Spěváček). Zde ztvárnil již podstatně větší roli, syna mafiánského bose Miroslava Moravce a "uklízeče" Iggyho (paroduje zde "uklízeče" z filmu Pulp Fiction). V tomto snímku dostal již větší prostor k interpretování svého typického humoru, protože do role byl autory přímo vybrán po zhlédnutí jeho nahrávek Runway Party.

Ještě na stránkách ČT je uváděn jeden film - GENius, krátký hraný film z roku 2003, kde se měl podílet na scénáři, produkci a režii.

Televizní aktivita

  • O 106 ČT 1992-1993 (scénář a moderování)
  • Klipy Klepy TV Nova 1994 (scénář a moderování)
  • Runway party Prima TV 1996-1997 (moderování, herec , scénář + pomocná režie)
  • Eso TV Nova 1995 (moderování)
  • Horečka páteční noci ČT 2006-2007 (moderování)
  • Klubíkovi ČT 2006-2007 (herec)

Internetová aktivita

  • MuviBox 2008 (moderování)
  • The Comedy Horror Picture Show 2009 (moderování)

Filmová aktivita

  • Čekání na Patrika 1988 role : DJ [1]
  • Eliška má ráda divočinu 1999 role : varhaník [2]
  • Brak 2002 role : Iggy [3]

Divadelní aktivita

  • Květ radosti a štěstí - multimediální představení 1986 (režie a scénář)

Video a DVD

  • Runway video - videoskeče 1997 (pomocná režie, scénář, role, moderace)
  • Runway špeky 98 - videoskeče 1998 (pomocná režie, scénář, role, moderace)
  • Boží show - videoskeče 2005 (režie, scénář, role, moderace)

Diskografie s J.A.R.

  • 1992 Frtka (Monitor)
  • 1994 Mydli-to! (BMG)
  • 1997 Mein Kampfunk (Bonton)
  • 1999 Homo Fonkianz (Sony Music/Bonton/Columbia)
  • 1999 V deseti letí desetiletím – VHS video (Sony Music/Bonton/Columbia)
  • 2000 Ťo ti ťo jemixes (Sony Music/Bonton/Columbia)
  • 2000 Frtka/Mydli-to! (Sony Music/Bonton/Columbia) – reedice, 2 CD
  • 2002 Nervák (Sony Music/Bonton/Columbia)
  • 2006 Armáda špásu (Sony BMG/Columbia)
  • 2009 DVD & CD (1989-2009) (Sony BMG/Columbia)
  • 2011 Dlouhohrající děcka (Sony BMG/Columbia)

Diskografie ostatní

  • Parma Brothers – London/Prague Disco : skladba B4 - Všechno Je Jinak 1991 [4]
  • Michael V. And M.M. Little/Rave Model – Sponzor House/Mastroianni 1992 [5]

Reference

Externí odkazy

  • Rozhovor s Ivanem Strakou [6]
  • Runway party 2 [7]
  • Runway party 3 [8]
  • Runway party 4 [9]
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10087832500-horecka-patecni-noci/206522161100025-vrtulnik-michael-v-uvadi/1676-curriculum-vitae-michaela-v/?from=90
http://www.csfd.cz/film/9142-cekani-na-patrika/
http://www.csfd.cz/film/23826-eliska-ma-rada-divocinu/
http://www.csfd.cz/film/45229-brak/
http://www.discogs.com/Parma-Brothers-London-Prague-Disco/release/1989998
http://www.discogs.com/Michael-V-And-M-M-Little-Rave-Model-Sponzor-House-Mastroianni/release/2671429
https://web.archive.org/web/20100110041609/http://www.rap.cz/old/html/vrtulnik-softnov.html
http://www.youtube.com/watch?v=ESi1VMjLRUQ
http://www.stream.cz/uservideo/94825-runway-party-3
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes