Quantcast
peoplepill id: matija-drovenik
MD
1 views today
1 views this week
Matija Drovenik
Slovene geologist and mining engineer

Matija Drovenik

Matija Drovenik
The basics

Quick Facts

Intro Slovene geologist and mining engineer
Was Geologist Engineer Mining engineer Professor Educator Politician
From Slovenia Socialist Federal Republic of Yugoslavia Serbia Croatia
Field Academia Engineering Politics Science
Gender male
Birth 14 February 1927, Ljubljana, Ljubljana City Municipality, Slovenia
Death 30 October 2015, Ljubljana, Ljubljana City Municipality, Slovenia (aged 88 years)
Star sign Aquarius
Awards
Prešeren Award for Students  
The details (from wikipedia)

Biography

Matija Drovenik, slovenski rudarski inženir in geolog * 14. februar 1927, Ljubljana, † 30. oktober 2015, Ljubljana.

Življenje in delo

Po končani osnovni šoli in gimnaziji v rojstnem mestu je aktivno sodeloval v narodnoosvobodilni borbi. Kot mladinski organizator je bil julija 1944 aretiran ter do konca vojne nemških taboriščih (Dachau in Rabstain). Leta 1945 se je vpisal na rudarski oddelek Tehnične fakultete v Ljubljani. Med študijem je bil v letih 1948–52 provizorni asistent za mineralogijo in petrografijo, 1951 je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Diplomiral je 1952.

Po končanem študiju je služboval kot rudarski geolog in glavni geolog v Rudarsko topilniškem bazenu Bor (1953–65). Leta 1956 se je izpopolnjeval na Geološkem zavodu Francije v Parizu. Nato je bil 1960 na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani izvoljen za docenta za predmete mineralogija, petrografija, geokemija in laboratorijsko preiskovanje mineralov. Ker ni dobil družinskega stanovanja je ostal v Boru. Leta 1961 je z razpravo Geološko-petrološka študija širše okolice rudnika bakra Bor doktoriral na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Na novo ustanovljeni Rudarsko-metalurški fakulteti v Boru, ki deluje v sklopu Univerze v Beogradu je kot izredni profesor predaval mineralogijo in petrografjo. Uredil je tudi katedro za mineralogijo in petrografijo (1961–63) Na prošnjo alžirske vlade je bil v letih 1963-1965 svetnik v Direkciji za rudarstvo in geologijo v Alžiru. Leta 1965 se je zaposlil kot docent na Oddelku za montanistiko Fakultete za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, 1970 je postal izredni in 1977 redni profesor. Izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti je postal marca 1978, redni pa aprila 1987; glavni tajnik SAZU je bil dva mandata, od 1992 do 1999, bil pa je tudi član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu. 1993 je postal zaslužni profesor ljubljanske univerze.

V raziskovalnem delu se je posvetil zlasti raziskavam magmatske evolucije in bakrovemu rudišču v Timoški krajini (Srbija); razčlenil je zgornjekredni vulkanizem in razložil pomen geološke faze laramijskega plutonizma za nastanek bakrovih rudišč. V Alžiriji je proučeval rudišča svinca in cinka. Med raziskavami v Sloveniji je dokazal diagenski nastanek bakrovih rudišč v srednjepermskih peščenjakih. Z I. Mlakarjem je ugotovil razvoj živosrebrovega orudenja v Idriji, s F. Drovenikom in M. Pleničarjem pa nastanek rudišč po Sloveniji. Sam ali v soavtorstvu je objavil preko 40 znanstvenih razprav. V letih 1966−1977 je bil predstijnik Inštituta za geologijo ter član domačih in tujih znanstvenih organizacij.

Bibliografija

  • Geološko-petrološka studija širše okolice Rudnika Bor (disertacija) ()
  • Sedimentacijski in postsedimentacijski razvoj grödenske formacije med Cerknim in Žirovskim vrhom ()
  • Nastanek uranovega rudišča Žirovski vrh ()
  • Bakrovo rudišče Gornja Lipa ()
  • Premogovnik "Niwka - Modrzejow" ()
  • Strukturne in genetske posebnosti idrijskega rudišča ()

Glej tudi

  • seznam slovenskih geologov
  • seznam članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Viri

  1. Enciklopedija Slovenije. (1988). Knjiga 2. Ljubljana: Mladinska knjiga.


The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 10 Sep 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Matija Drovenik

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes