Quantcast
MRAS
7 views this week
Mat Rabi Abu Samah

Mat Rabi Abu Samah

The basics
About
The details
Biography

Laksamana Madya (B) Datuk Mat Rabi Abu Samah pernah bertugas dalam Tentera Laut Diraja Malaysia dengan pangkat Laksamana Madya. Semasa di TLDM, beliau terlibat dalam penganjuran 'Pameran Defence Services Asia' pada 21-24 April 2008.

Beliau adalah pemilik syarikat 'Integrated Maritime Resources Sdn Bhd'.

Aktif dalam Perkasa

Selepas bersara beliau menjadi ahli dewan tertinggi kumpulan pendesak Melayu Perkasa. Tindakan beliau menyertai Perkasa tidak direstui rakan-rakan malah terus dikutuk.

Baru-baru ini , 'Senaman punggung' oleh sekumpulan pesara tentera depan rumah Datuk Ambiga Sreenevasan sebagai "penzahiran semangat" dan manifestasi kekecewaan terhadap pengerusi bersama Perhimpunan Bersih 2012 itu.Perkasa berpendirian bahawa "protes burger" dan "senaman punggung" di luar rumah Ambiga lebih bermakna daripada Perhimpunan Bersih 3.0. Perkasa juga akan memberi bantuan guaman kepada dua anggota polis berpangkat konstabel yang didakwa di mahkamah atas tuduhan menggunakan kekerasan jenayah ke atas peserta BERSIH pada 28 April 2012.

Anugerah

Pada 1997 Mat Rabi mendapat gelaran Dato setelah menerima Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (D.S.A.P.). Anugerah lain yang diterimanya ialah PSAT DIMP DPMT PAT JSM KAT KMN AMT Mdefs (UNSW) MPAT dan PSC.

Rujukan

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Aktif dalam Perkasa Anugerah Rujukan
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes