Quantcast
peoplepill id: martinus-aagaard
MA
1 views today
1 views this week
Martinus Aagaard
The basics

Quick Facts

Was Politician Agronomist Farmer
From Norway United States of America
Field Science Politics
Gender male
Birth 7 October 1833, Verdal, Norway
Death 7 May 1914, La Center, USA (aged 80 years)
Star sign Libra
The details (from wikipedia)

Biography

Martinus Jørgensen Aagaard (født 7. oktober 1833 i Verdal, død 7. mai 1914 i La Center i Clark County i Washington) var en norsk gårdbruker og offentlig tjenestemann. Han utvandret senere til Amerika.

Han var sønn av lærer og klokker i Stiklestad kirke Jørgen Christian Aagaard og hustru Anne Iversdatter Østgaard. Han hadde seks søsken, hvorav fem vokste opp. Familien bodde først på Verdalsøra, men kjøpte gården Søndre Holmsveet på Stiklestad i 1838.

Martinus Aagaard gikk Nordre Trondhjems amts landbruksskole, den første i sitt slag i amtet, på By i Egge. Han giftet seg i 1862 med Elen Birgitte Røstad, enebarn av gårdbruker Hans Ottersen Røstad og hustru Anne Sørensdatter Mo på Søndre Røstad ved Levanger. Han overtok snart svigerforeldrenes gård. Han fikk også bygget møllebruk, korntørke og smie. Aagaard var ordfører i Levanger landsogn (det senere Frol herred) 1870–1871. Elen Birgitte døde i 1873.

I 1875 flyttet han til Trondheim, og forpaktet bort Søndre Røstad. Samme år giftet han seg med Anna Augusta Stubskind (Stuskin), enke etter Hans Peter Borgen i Verdal. Aagaard ble ansatt som forvalter og regnskapsfører ved Tukthuset i Trondheim. I 1880 ble han forpakter av Øvre Stavne på Byåsen i Strinda herred.

Han tok med seg kone og noen av sine barn og utvandret til Amerika i 1880. Sammen med om lag 50 andre skandinaver lot de seg overbevise av et gruveselskap om å nybygge i New Mexico. «Men skuffelsene som møtte oss der, var store. Forholdene var for det første så lovløse at vi stadig måtte gå bevæpnede med store revolvere hengende i patronbelter om livet. Vi var nemlig omgitt av indianere og halvville meksikanere hele tiden, og det ble vekslet skudd rett ofte med døden til følge. Til slutt ble vi hjemsøkt av en farsott som tok flere medlemmer av våre familier», mintes Aagaards sønn. De bodde deretter i Chicago før Aagaard tok med seg familien vestover og slo seg ned som farmer og skogeier i La Center i Clark County i Washington. Han døde der i 1914. Sønnen Olaf Bernhard Aagaard ble sagbrukseier og medlem av Washingtons lovgivende forsamling 1913–1915.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 17 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes