Quantcast
peoplepill id: marica-vuletic
MV
1 views today
1 views this week
Marica Vuletic

Marica Vuletic

Serbian actress
Marica Vuletic
The basics

Quick Facts

Intro Serbian actress
Is Professor Actor
From Serbia
Type Academia Film, TV, Stage & Radio
Gender female
Birth 29 January 1962, Belgrade, Kingdom of Hungary
Age 59 years
Star sign Aquarius
Residence Belgrade, Kingdom of Hungary
The details (from wikipedia)

Biography

Марица Вулетић је српска глумица рођена 29. јануара 1962. године у Београду, тадашњој Југославији. Остварила више од 50 улога, и одиграла укупно преко 1000 представа. На филму, телевизији и радију остварила је више од 20 улога, и синхронизовала преко 1200 цртаних филмова.

Уметничка/академска каријера

Марица Вулетић завршила је две године студија на Одељењу за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду. Дипломирала је Глуму и Позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности у Београду. Као стипендиста Француске владе, усавршавала се 1989. и 1990. године у области театарског израза, сценског покрета и миме Ecole Jacques Lecoq - Mime, Mouvement, Theatre у Паризу.

Од 1999. године предаје Сценски покрет на Академији уметности. Добила је звање доцента 1999. године, а ванредни професор постала 2004. За редовног професора изабрана је 2009. године. Основе позоришне режије предавала је у школској 2013/2014. години. У периоду од 1997. до 1998. године ради као асистент за предмет глума на Академији лепих уметности у Београду. Од 2001. до 2009. године предаје предмет Сценски покрет на Академији уметности Универзитета у Бања Луци, у Републици Српској. Сарадник је у школи глуме у Позоришту младих Дадов од 2011. године. Од 1986. до 1997. године стално је ангажована у Позоришту Бошко Буха - Сцена Код коња. Била је члан Драме Београдског драмског позоришта од 1997. до 1999. године.

Као позоришни редитељ, Марица је остварила једванаест режија, три монодраме и две асистентуре режије, а као радио редитељ дванаест радио драма. Као стручни сарадник за сценски покрет била је ангажована у тринаест представа. Такође, остварила је костимографију у једанаест, сценографију у девет, драматизацију у девет, адаптацију текста у пет и избор музике у једанаест представа.

Учествовала је у раду више семинара и радионица: у оквиру интердисциплинарног семинара на тему ЖРТВА Истраживачке станице Петница, остварила драматизацију песме Зидање Скадра и организовала рад полазника на њеној инсценацији (1994); семинар The eyes of Phedra у Кардифу (Велс, Велика Британија) из области глумачког израза кроз покрет (1995) – представа играна у позориштима Chafter Theatre и But Theatre под вођством Фиренце Гвиди; радионица Shiro Daimon (Јапан), као и Ане Зубраyцке и Грегора Брала (Пољска) 1996. у оквиру Међународних сусрета позоришних радионица у Београду.

Марица је водила семинар из глуме у оквиру програма “Културно лето Пирот ‘98”. На Фестивал-академији Театра нација у Цириху, похађала је радионицу “Студије Биомеханике” код проф. Генадиј Богданов са Академије позоришних уметности у Москви (1998). Била је гост Pantheatre у Паризу, на семинару Креативне могућности гласа у музици и позоришту који су водили Лиза Мајер, Линда Вајз, Енрике Пардо и Хаим Ајзакс (1999). У оквиру радионице Одинова недеља коју је водила Роберта Карери, гостовала у Один Театру Еугенија Барбе у Холстеброу, Данска (2000). Учествовала је у раду Интернационалне лабораторије Commedia dell’ Arte, у организацији Адриана Јурисевича у Венецији, Италија (2000).

Референце

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 01 Jan 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.akademijaumetnosti.edu.rs/akademija/ko-je-ko-na-akademiji/profesori-i-saradnici/marica-vuletic-naumovic/
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes