Quantcast
peoplepill id: maria-mayol-i-colom
MMIC
1 views today
1 views this week
Maria Mayol i Colom
Spanish politician and writer

Maria Mayol i Colom

Maria Mayol i Colom
The basics

Quick Facts

Intro Spanish politician and writer
Was Politician Writer
From Spain
Field Literature Politics
Gender female
Birth 1883, Sóller, Majorca, Balearic Islands, Spain
Death 1959, Cala Major, Ponent de Palma District, Palma de Mallorca, Spain (aged 76 years)
Politics ,
The details (from wikipedia)

Biography

Maria Mayol i Colom (Sóller, 1883 - Cala Major, Palma 1959) va ser una política i escriptora mallorquina d'ideologia republicana i mallorquinista.

Vida

Resident a França durant la seva infantesa, estudià a la Universitat de Bordeus. En tornar a Sóller, obtengué el títol de perit mercantil a l'Escola Professional de Comerç de Palma. Va ser membre destacat de l'Associació per la Cultura de Mallorca des del decenni dels vint, fou fundadora i presidenta (1926-34) del Foment de Cultura de la Dona de Sóller.

“En la nostra Sóller –gràcies a Déu– sempre s’ha vist en les famílies un ver interès per educar I instruir els seus infants. Malgrat això, notam que dins el jovent hi ha prou jovenetes que per causes anòmales es troben avui dedicades a art o ofici sense haver sortit de l’analfabetisme. Perquè analfabeta és tota persona incapaç d’escriure correctament el que pensa i de tenir una idea elemental dels principals coneixements humans, I en trobaríem moltes qui manquen d’aquest recurs”. Maria Mayol “Des del Foment de Cultura de la Dona”, Sóller, 30/10/1926 

El 1931, participà en l'assemblea d'ajuntaments i entitats que aprovà l'Avantprojecte d'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears de 1931.

D'ideologia catòlica progressista, des del començament de la Segona República adoptà posicions d'esquerres. Militant d'Acció Republicana de Mallorca i, posteriorment, d'Esquerra Republicana Balear, fou candidata a diputada per la coalició republicano-socialista a les eleccions de novembre de 1933. Membre del Comitè de Relacions entre Catalunya i Mallorca (1933), el 1936 signà la Resposta als catalans. Fou professora municipal de Sóller i dels instituts de Felanitx i de Vilanova i la Geltrú. L'aixecament militar de juliol de 1936 la sorprengué a Madrid. Després de la guerra s'exilià a França. Devers mitjan decenni dels quaranta tornà a Mallorca i es retirà totalment de la vida pública. Publicà poemes i d'altres col·laboracions literàries i polítiques a revistes, com L'Almanac de les lletres, i El Felanitxer, Gema, La Nostra Terra i Sóller, És autora de l'obra de teatre Margalideta de Sortdeviu, estrenada el 1931. El 1992, fou nomenada filla il·lustre de Sóller.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 02 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Maria Mayol i Colom

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes