Quantcast
peoplepill id: maria-manuela
MM
1 views today
12 views this week
María Manuela

María Manuela Spanish painter and composer

Spanish painter and composer
María Manuela
The basics

Quick Facts

Intro Spanish painter and composer
Is Musician Painter Composer
From Spain
Type Arts Music
Gender female
Birth 1945
Age: 75 years
María Manuela
The details

Biography

María Manuela Díaz Orjales, chamada María Manuela, nada en Ferrol en 1945, é unha cantante e pintora galega.

Traxectoria

Comezou a súa carreira musical en solitario, coa gravación dun sinxelo en 1974, que incluía as cancións Pedro Chosco e Ana Mariña. O seu primeiro longa duración foi ao ano seguinte, Cantigas ao meu xeito.

Casada dende 1968 co tamén músico Miguel Tranquilo, formou parella musical con el e gravou seis LPs máis, outros dous no ano 1977, Idioma Meu e Panxoliñas, e no ano 1979 Cantigas para nenos e neneiros. Máis tarde no ano 1982 gravou o disco Ergueremo-la espranza. Máis adiante colaboraron coa peza A mulata Coromoto nun disco dedicado ao poeta Celso Emilio Ferreiro no ano 1989. Nos primeiros anos 90 tiraron do prelo dous álbums máis, Barco na Alba, que incluía dúas pezas compostas pola propia María Manuela sobre cantigas medievais, e mais Imos cantar xuntos, disco de música infantil realizado en colaboración co grupo Ledicia do colexio Manuel Masdías de Caranza.

No ano 1999, logo do falecemento do seu home no mes de setembro de 1998, continuou a súa carreira en solitario cun CD dedicado ao seu home ("Para Miguel"), e colaborou na gravación do disco "SempreMar" do colectivo "Burla Negra".

Como pintora, ten unha longa traxectoria nunha creación colorista e expresionista, fundamentalmente na pintura ao óleo e como debuxante. Expuxo nas salas de Caixa Galicia en Ferrol e Santiago de Compostela, no Círculo Mercantil de Vigo e no Forum des Arts de Lorient e en numerosos lugares ao longo da xeografía galega, española e europea.

Forma parte do colectivo de pintores ARGA.

Discografía

En solitario

  • 1974, Pedrochosco / Ana Mariña (single)
  • 1975, Cántigas ao meu xeito (LP, Polydor)
  • 1977, Idioma meu (LP, Zafiro)
  • 1977, Cántigas para nenos e neneiros (LP, Zafiro)
  • 1999, Para Miguel (CD, Boa Music)

Con Manuela e Miguel

  • 1982, Erguerémo-a esperanza (LP, Ruada).
  • 1990, Barco na alba, (LP, Sons Galiza)
  • 1992, Imos cantar Xuntos (Xerais)

Colaboracións e traballos colectivos

  • Panxoliñas nas voces Maria Manuela e Xoán Rubia (1977), xunto con Xoán Rubia.
  • 1989, Homenaxe a Celso Emilio.

Vida persoal

Un dos seus fillos, Xurxo Varela, tamén é músico, mentres que Miguel Anxo Varela é pintor.

Véxase tamén

Ligazóns externas

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes