Quantcast
peoplepill id: marcela-bole
MB
1 views today
2 views this week
Marcela Bole
Slovene poet

Marcela Bole

Marcela Bole
The basics

Quick Facts

Intro Slovene poet
Was Poet Writer
From Slovenia Australia Italy Austria-Hungary
Field Literature
Gender female
Birth 18 June 1914, Šepulje, Slovenia
Death 28 June 2006, Melbourne, Australia (aged 92 years)
Star sign Gemini
The details (from wikipedia)

Biography

Marcela Bole, slovenska pesnica, * 18. junij 1914, Šepulje, Avstro-Ogrska, † 28. junij 2006, Melbourne, Avstralija

Življenje in delo

Rodila se je v kmečki družini Petru Gecu in Justini Gec rojeni Žvab v Šepuljah pri Tomaju. Končala je osnovno šolo pri šolskih sestrah v Tomaju, opravila tečaj za vezenje (1930) in se izučila za šiviljo. Leta 1939 se je poročila s Silvestrom Boletom, živela v Sesljanu, po vojni na Opčinah in se 1955 z možem preselila v Avstralijo. Tu se je naselila v Melbournu ter do upokojitve delala v tekstilni tovarni. V Melbournu se je vključila v slovensko kulturno življenje ter začela pisati in objavljati pesmi.

V Melbournu je v samozaložbi izdala tri pesniške zbirke: Kraški izivi (), Kraški odmevi () in Iz Krasa po svetu (1985). Boletova je samorastnica, saj se je v osnovni šoli smo prva tri leta učila slovenščine. To se ji pozna, zato je njen pesniški izraz preprost, kmečki, tak kakršnega se je naučila kot otrok doma in pozneje v občevanju z rojaki, vedno sredi tujega jezikovnega okolja. Iz njenih pesmi dehti pesniška ljubezen do rodnega Krasa, do slovenskega jezika in ljudi. Navezana pa je tudi na novo domovino Avstralijo in se veseli uspehov, ki jih slovenski ljudje tam dosegajo.

Viri

  1. Marceli Bole v spomin - Stičišče avstralskih Slovencev
  2. Primorski slovenski biografski leksikon. Goriška Mohorjeva družba, Gorica 1974-1994.

Glej tudi

  • seznam slovenskih pesnikov
  • Marcela Bole – avtorjeva dela v zbirki Digitalne knjižnice Slovenije

Zunanje povezave

  • Jevnikar Martin. "Bole Marcela". Primorski slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.


The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 25 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Marcela Bole

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes