Quantcast
peoplepill id: marcel-de-roeck
MDR
1 views today
1 views this week
Marcel De Roeck
Belgian geographer

Marcel De Roeck

Marcel De Roeck
The basics

Quick Facts

Intro Belgian geographer
Is Geographer
From Belgium
Field Science
The details (from wikipedia)

Biography

Marcel De Roeck (Merksem, 21 april 1912 - Brasschaat, 20 december 1987) was een Belgisch geograaf en hoogleraar.

Hij studeerde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zijn carrière als leraar begon in het Koninklijke Atheneum te Antwerpen. Hij was een van de eerste Vlaamssprekende geografen die gevraagd werd om in de Brusselse Franstalige commerciële hogeschool (ICHEC) te doceren en gaf voorts les in de Vlaamse Economische Hogeschool. Op het einde van zijn leven kon men zijn lessen volgen in de UFSIA te Antwerpen. Marcel De Roeck werd beschouwd in de vakkringen als pionier van de aardrijkskundige wetenschappen in Vlaanderen.

Ook voor de regentenopleiding in Vlaanderen heeft Marcel De Roeck actief bijgedragen. Van Tielt tot Turnhout bracht hij als de “reizende professor” samen met fysicus Leon Thys, vele aankomende leerkrachten de knepen van het vak bij.

Als aardrijkskundige reisde hij de hele wereld rond en werkte voor de BRT mee aan wetenschappelijke TV-programma’s. Ook menig leerling gebruikte zijn handboeken en atlassen op school.

Marcel De Roeck stond bekend als overtuigd katholiek. In zijn woonplaats Brasschaat stichtte hij samen met August Wuyts de plaatselijke CVP-afdeling, waarvan hij een tijdje voorzitter was. Hij overleed op vijfenzeventigjarige leeftijd.

Bibliografie

Samen met Jean Tilmont was hij de opsteller van de Algemene Atlas, met een eerste editie uit 1946 nog geschreven als Algemeene Atlas. Tot 1981 zouden er nieuwe versies uitgegeven worden bij de Naamse uitgever Wesmael-Charlier.

  • de Roeck, Marcel; Tilmont, J. België en Belgisch Congo, Namen : Wesmael-Charlier, 1947, 315 p. : ill.
  • de Roeck, Marcel; Tilmont, J. Beginselen der algemene aardrijkskunde, voor de hogere graad van het middelbaar onderwijs en het normaal onderwijs, 2 ed., Namen : Wesmael-Charlier, 1952, 427 p. : ill.
  • Debulpaep, C.; de Roeck, Marcel; de Jaeger, R. België in de Europese Gemeenschap, Namen : Wesmael-Charlier, 1976
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 17 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Marcel De Roeck

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes