Quantcast
peoplepill id: manuel-marco-y-rodrigo
MMYR
1 views today
1 views this week
Manuel Marco y Rodrigo

Manuel Marco y Rodrigo

Spanish military personnel
Manuel Marco y Rodrigo
The basics

Quick Facts

Intro Spanish military personnel
Was Military personnel
From Spain
Type Military
Gender male
Birth 1810, Bello, Teruel Province, Aragon, Spain
Death 1885, Caminreal, Teruel Province, Aragon, Spain (aged 75 years)
Peoplepill ID manuel-marco-y-rodrigo
The details (from wikipedia)

Biography

Manuel Marco y Rodrigo, més conegut amb el sobrenom de Marco de Bello (Bello, Terol, 1810 - Caminreal, Terol, 1885), fou comandant general carlí de l'Aragó entre 1872 a 1874, durant la tercera guerra carlina.

Marco de Bello va ser el capitost carlí més destacat de l'Aragó, participant en tots tres aixecaments legitimismes del segle XIX.

Primer alçament el 1836

A primers del 1836 va alçar una partida amb la que realitzà nombroses accions i en les que rebé diverses ferides. Promocionat a tinent coronel, no va acceptar el Conveni de Bergara, però aconseguí retirar-se al seu poble.

Període d'entreguerres

Tornà a alçar-se el 1855 amb la cavalleria de la guarnició de Saragossa, però hagué de cedir i exiliar-se a Portugal, ara ja amb el grau de coronel. El 1860 va participar en l'acció de Sant Carles de la Ràpita, després de la qual retornà una vegada més al seu poble, ara com a brigadier.

El 1868 participà en la Junta Carlina de Londres, on es procurà de reorganitzar el moviment carlí. Marco de Bello en sortí com a mariscal de camp del futur exèrcit legitimista. També va anar a la Junta Vevey, a Suïssa, on es conegué la defecció del general Cabrera.

Actuació durant la Tercera guerra carlina

Marco s'alçà el 24 d'abril del 1872, però fou ferit i derrotat a Cantavella. Nomenat comandant general d'Aragó, el 1873 tornà a la lluita, establint novament l'administració civil i militar del carlisme aragonès a Cantavella.

Va prendre part en l'assalt de Terol del 1874 capitanejat per l'Infant Alfons Carles i la seva esposa.

Carles VII li encarregà que reprengués la guerra a l'Aragó, cosa que intentà en nombroses ocasions. Quan la guerra s'acabà, es retirà definitivament a la seva casa de Bello.

Bibliografia

  • Pirala, Antonio. Historia de la Guerra Civil y de los Partidos Liberal y Carlista. Tomo VI, La Regencia de Espartero. Ediciones Turner, S.A. Madrid, 1985.
  • Ferrer, Melchor. Historia del Tradicionalismo Español. E.c.e.s.a., Sevilla, 1941-1979.
  • Artagán, B. de. Príncipe heroico y soldados leales. Barcelona, 1912.


The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 13 Sep 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.worldcat.org/identities/lccn-n94-096339
http://datos.bne.es/resource/XX968337
https://id.loc.gov/authorities/names/n94096339
http://viaf.org/viaf/141398813
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes