Quantcast
peoplepill id: maksa-samsa
MS
2 views today
2 views this week
Maksa Samsa
Yugoslav poet, teacher

Maksa Samsa

Maksa Samsa
The basics

Quick Facts

Intro Yugoslav poet, teacher
Was Poet Teacher Writer
From Socialist Federal Republic of Yugoslavia Italy Austria-Hungary
Field Academia Literature
Gender female
Birth 12 October 1904, Dolnji Zemon, Municipality of Ilirska Bistrica, Slovenia
Death 18 March 1971, Dolnji Zemon, Municipality of Ilirska Bistrica, Slovenia (aged 66 years)
Star sign Libra
The details (from wikipedia)

Biography

Maksa Samsa, slovenska učiteljica in pesnica, * 12. oktober 1904, Dolnji Zemon, † 18. marec 1971, Dolnji Zemon.

Po njej so poimenovali Knjižnico Makse Samsa.

Življenje

Maksa Samsa se je rodila kot peta izmed desetih otrok. Odraščala je na veliki kmetiji na Dolnjem Zemonu, ki je upravljala tudi mlin in žago ob Veliki vodi. Osemrazredno osnovno šolo je obiskovala v bližnjem Trnovem, v Ljubljani je dovršila dva letnika učiteljišča, tretji in četrti letnik pa v Tolminu, kjer je leta 1923 diplomirala. Kot učiteljica je službovala v Harijah pri Ilirski Bistrici (1923- 1926), na Jezerskem nad Kranjem (1926-1928), v Rovtah nad Logatcem (1928-1930).

Zaradi bolehnosti je pustila službo in se vrnila v svoj rojstni kraj. Vsakodnevno jo je pot vodila med prijatelje v Ilirsko Bistrico, pri čemer je bredla strugo Vel'ke vode kot domačini imenujejo reko Reko. 18. marca 1971 je vedno premišljujoča pesnica omahnila sredi nizke struge. Pesnica je bila ta dan zamišljena. Mogoče se je spomnila, da je na ta dan nekoč praznoval svoj rojstni dan njen mladostni prijatelj Srečko Kosovel, v katerega je bila zaljubljena.

Ustvarjanje

Njena pesmi so objavljale mnoge revije in časopisi: Ženski svet, Novi rod, Mladika, Zvonček, Naš glas, Ljubljanski zvon, Gruda, Odmevi slovanskega sveta, Jutro in drugi.

Leta 1934 je izšla v Trstu njena samostojna zbirka Nekaj pesmi. Naslednja zbirka njenih pesmi, Bleščeče prevare, je izšla leta 1964 v Ilirski Bistrici, druga dopolnjena izdaja pa leta 1983.

France Bevk je o njej zapisal: »V blestečih pesniških podobah je iskala izpolnitve svojih želja in sanj. Prevare, ki jih je doživela v svojih hrepenenjih, so vdihnile njenim verzom tiho otožje in odpoved, jih hkrati prepletle z življenjsko modrostjo in človeško dobroto.«

Dela

  • Nekaj pesmi (1934)
  • Bleščeče prevare (1964)

Literatura

  • Nekaj pesmi, Maksa Samsa, (Trst, 1934)
  • Bleščeče prevare, Maksa Samsa, (Matična knjižnica Ilirska Bistrica 1983)
  • Maksa Samsa, Živela sem za pesem, (Ilirska Bistrica, junij 2001)

Viri

Glej tudi

  • seznam slovenskih pesnikov

Zunanje povezave

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 11 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Maksa Samsa

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes