Quantcast
peoplepill id: magnus-wilhelm-armfelt
MWA
1 views today
1 views this week
Magnus Wilhelm Armfelt

Magnus Wilhelm Armfelt

Swedish baron, major-general and county governor
Magnus Wilhelm Armfelt
The basics

Quick Facts

Intro Swedish baron, major-general and county governor
Was Military personnel Politician Civil servant
From Sweden
Type Military Politics
Gender male
Birth 25 July 1725
Death 14 May 1795, Halikko, Finland Proper, South-Western Finland Regional State Administrative Agency, Finland (aged 69 years)
Star sign LeoLeo
Family
Children: Gustaf Mauritz Armfelt
The details

Biography

Magnus Wilhelm Armfelt (25. heinäkuuta 1725 – 14. toukokuuta 1795 Halikko) oli suomalainen vapaaherra ja kenraalimajuri. Hän oli diplomaatti ja jalkaväenkenraali Gustaf Mauritz Armfeltin isä.

Armfelt aloitti sotilasuransa 12-vuotiaana Karjalan rakuunarykmentin lipunkantajana. Kersantiksi hänet ylennettiin 1741, jonka jälkeen Armfelt palveli henkivartiokaartin drabanttina sekä myöhemmin 1740-luvulla kapteenina Ranskan armeijaan kuuluneessa Royal Suédois -rykmentissä. Ruotsiin palattuaan Armfelt toimi upseerina sekä armeijassa että Kuninkaallisessa henkirakuunarykmentissä, josta hän siirtyi Turun ja Porin läänin maaherran tehtäviin joulukuussa 1781. Kenraalimajuriksi Armfelt ylennettiin 1782. Hän toimi myös muun muassa Turun Soitannollisen Seuran puheenjohtajana vuodesta 1790 lähtien.

Armfelt omisti Suomessa useita kartanoita. Vuosina 1754–1782 hän asui Tarvasjoella sijaitsevassa Juvan kartanossa, joka toimi Kuninkaallisen henkirakuunarykmentin Maskun komppanian päällikön virkatalona. Se on myös Gustaf Mauritz Armfeltin syntymäkoti ja toimii nykyään museona. Juvan virkatalon jälkeen Armfelt asettui Halikossa sijaitsevaan Joensuun eli Åminnen kartanoon, jonka hän hankki omistukseensa vuonna 1786 saatuaan sitä varten 10 000 riikintaaleria kuningas Kustaa III:lta. Vuotta myöhemmin Armfelt osti samasta pitäjästä Wiurilan kartanon. Lisäksi hänen omistuksiinsa kuului niin ikään Halikossa sijaitseva Vuorentaan kartano ja lyhytaikaisesti myös Saaren kartano Mietoisissa. Armfeltin kuoleman jälkeen Joensuu päätyi Gustaf Mauritz Armfeltin haltuun sekä Wiuriala ja Vuorentaka puolestaan hänen nuoremmalle pojalleen August Filipille.

Magnus Wilhelm Armfeltin puoliso oli vuodesta 1756 lähtien Götan hovioikeuden presidentin Carl Gustaf Wennerstedtin tytär Maria Catharina, joka tunnettiin huomattavana hyväntekijänä. Heidät on haudattu Halikon kirkkoon Armfeltien sukuhautaan.

Katso myös

  • Armfelt

Lähteet

Viitteet

  1. Emilie Gardberg Turun Soitannollisen Seuran uusi puheenjohtaja Finlandia Festivals. 26.10.2010. Viitattu 3.1.2014.
  2. Juvan Kartano Punainen Turku. viitattu 3.1.2014.
  3. Tarvasjoen historiaa Tarvasjoen kunta. Viitattu 3.1.2014.
  4. Kartanon rouvan seurassa Wiurilassa - Armfeltien tarinaa - Erikoismatka Kartanomatkat. Viitattu 3.1.2014.
  5. Wiurilan Kartano tunnettiin jo 1400-luvulla Wiurialan kartanoravintola. Viitattu 3.1.2014.
  6. Tietosanakirja Projekt Runeberg. Viitattu 3.1.2014.Edeltäjä:
Nils Fredensköld
Turun ja Porin läänin maaherra
1782–1790
Seuraaja:
Joakim von Glan
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 30 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://www.festivals.fi/emilie-gardberg-turun-soitannollisen-seuran-uusi-puheenjohtaja/
http://punainenturku.blogspot.fi/2010/04/juvan-kartano.html
http://www.tarvasjoki.fi/pages/Tarvasjoki/Matkailu/?ITableCommit=9_9
http://www.kartanomatkat.fi/pages/matkapaketit/kartanokierroksia/varsinais-suomi-ja-satakunta/kartanon-rouvan-seurassa-wiurilassa---armfeltien-tarinaa---erikoismatka.php?lang=EN
http://www.wiurilankartanoravintola.fi/historia.html
http://runeberg.org/tieto/1/0318.html
http://www.adelsvapen.com/genealogi/Armfelt_nr_213#TAB_4
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes