Quantcast
LF
Netherlands
22 views this week
Louis Frequin

Louis Frequin

Nederlands fotograaf (1914-1998)
The basics
Quick Facts
Intro Nederlands fotograaf (1914-1998)
Countries Netherlands
Occupations Photographer Painter
Gender male
Birth July 29, 1914 (Arnhem)
Death October 13, 1998
The details
Biography

Louis Hendrik Antonius (Louis) Frequin (Arnhem, 29 juli 1914 - Berg en Dal, 13 oktober 1998) was een Nederlands journalist, auteur en verzetsstrijder. Hij was Rooms-Katholiek.

Louis Frequin was sinds 1930 werkzaam in de journalistiek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Louis Frequin actief in het verzet en in de illegale pers. Al in 1941 voerde hij de redactie over illegale getypte berichten die tot doel hadden het verzet tegen de Duitse bezetter aan te moedigen. In verband hiermee werd hij door de Duitsers verhoord, maar zijn activiteiten gingen verder. Spoedig kreeg men via de Algemene Rooms-Katholiek Ambtenarenbond (ARKA) in Arnhem de beschikking over een stencilmachine. Hiermee werden tot midden 1943 talrijke bisschoppelijke brieven, stakingsoproepen, waarschuwingen zich niet te melden en dergelijke verveelvoudigd. In 1943 volgde een nieuwe arrestatie, waarop twee weken gevangenschap volgde. In december 1943 werd de Maasbode verzetsgroep opgericht dat berichten uitgaf onder de titel Maasbode. Uit deze titel bleek dat het berichten voor en door rooms - katholieken betrof. De redactie bestond naast Frequin uit Chr. Deuss en W. Lagé. Dit blad had geen connectie met de legale Maasbode uit Rotterdam maar men vreesde represailles tegen de makers van het legale blad en wijzigde de naam in Katholiek Kompas. Inmiddels was het de Duitsers gelukt om in de verzetsgroep Maasbode te infiltreren door middel van een zeventienjarige 'onderduiker' die alles verraadde.In mei 1944 werd Frequin door de Sipo gevangen genomen en de uitgave van het blad moest worden gestaakt. Hij werd overgebracht naar het concentratiekamp Vught en later naar Utrecht waar op 8 september 1944 berechting zou volgen. Vermoedelijk vanwege Dolle Dinsdag werden deze plannen gewijzigd en op 27 september kwam Louis Frequin vrij. Het lukte Frequin om nog een nummer van zijn verzetsblad te maken dat in Apeldoorn, nog tijdens de bezetting, werd gezet.

Vanaf 1945 tot 1977 was hij hoofdredacteur van De Gelderlander. Ook was hij mede-oprichter van het KRO programma Brandpunt en praatprogramma Gastenboek.

Daarnaast schreef hij boeken. In 1954 ontving Louis Frequin de Literatuurprijs van de provincie Gelderland voor het werk De man die achterbleef.

Louis Frequin was gehuwd en had acht kinderen, waarvan Willibrord Frequin de bekendste is.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes