Quantcast
LLK
6 views this week
Ljiljana Llilli Koci

Ljiljana Llilli Koci

Albán sz. horvát fotó- és festőművész, szobrász, író, 1967-
The basics
Quick Facts
Intro Albán sz. horvát fotó- és festőművész, szobrász, író, 1967-
Gender female
The details
Biography

Ljiljana Llilli Koci (Zemun, 24. svibnja 1967. godine) je hrvatska fotografkinja, slikarica, kiparica i spisateljica kratkih priča i pjesama albanskog porijekla.

Biografija

Ljiljana Llilli Koci rođena je 24. svibnja 1967. godine u Zemunu u albanskoj obitelji, dinastiji tradicionalnih obrta filigrana i fotografije. U fotografskom studiju svoga oca Rudolfa u Zemunu od najranije dobi, stječe dragocjena iskustva o tajnama fotografskog umijeća. Otac kao mentor potiče njezinu kreativnost i stvaralački duh i ona 1984. završava Školu fotografije za otvaranje vlastitog obrta. Uz obrtničku školu, 1986. završava i Prvu zemunsku gimnaziju, društveno-prirodnih znanosti, odsjek kemije, te na Prirodno matematičkom fakultetu u Beogradu upisuje studij fizike.

Od 1986. godine izlaže svoje fotografije u Beogradu kao samostalna fotografkinja. Do 1991. godine vodi fotografski studio u Zemunu, zatim se seli u Zagreb, grad svoje majke Karoline, gdje osniva obitelj i postaje majkom dvije kćeri. U Centru za likovni odgoj, 1995. godine, u Zagrebu, upisuje slikarstvo. U rezdoblju 2001 – 2005. godine vlasnica je fotografskog studija u Zagrebu. Upisuje Master class crtanja kod profesora Ambroz Orošija.

Od 2005. postaje aktivistica i suradnica Unije zajednice Albanaca u Republici Hrvatskoj, gdje uvodi značajne projekte na poljima kulturne autonomije Albanaca. Suosnivačica je "Udruge albanskih žena grada Zagreba –Drita". Od 2007. do 2013. je dopredsjednica. Uvodi inovativne tematske projekte na polju znanosti, umjetnosti i kulture, kao što su: "Uloga albanske žene u Kanunu Leke Dukađinija", "Albanska žena u umjetnosti i znanosti", "Albanska žena u medicini", "Položaj albanske žene u suvremenom društvu", te organizira glazbene koncerte albanskih starogradskih pjesama. Autorica je mnogih tekstova na internetskim portalima, i vanjska dopisnica kulturnih aktivnosti albanaca u Republici Hrvatskoj u najčitanijim dnevnim časopisima Kosova i Albanije u kolumnama "Dani albanske kulture u Zagrebu".

Od 2011. je članica Vijeća albanske nacionalne manjine grada Zagreba gdje nastavlja i sudjeluje u projektima poticaja mladih albanskih umjetnika, etnografske izložbe albanskih narodnih nošnji, medijalne večeri albanske poezije i drugo. Na lokalnim izborima u Zagrebu, dobila je mandat za članicu Vijeća albanske nacionalne manjine grada Zagreba 2011, te je 2015. ponovno izabrana na četiri godine.

Od 2012. uz Marijan Grakalića i Dragomira Bokana organizatorica je Gornjogradskog književnog festivala, međunarodnog festivala za pisce. 2016.god 4.Gornjogradski književni festival osniva Odbor (Ljiljana Koci, Marijan Grakalić, Boris Perić) koji je ustanovio književnu nagrada za urbanu književnost "Zvonimir Milčec".

Umjetnički rad

Od 2005. sudjelovala je na nekoliko značajnih međunarodnih konferencija: "Prva konferencija albanske dijaspore Svijeta" (Italija, Rimini), "Regionalni lobi žena za mir, sigurnost i pravdu u Jugoistočnoj Europi", "Žene u izgradnji mira: pristupanje pravosuđu za žene u post konfliktnim zemljama" (Zagreb, 2012); a na "Prvoj konferenciji kulturne mreže Jugoistočne Europe", održala je temu "Umjetnost kao prepoznavanje većine i manjine" (Zagreb, 2014).

Urednica je nekoliko knjiga. Multimedijalna je autorica u kazališnom spektaklu "Večer albanske poezije" (Zagreb, 2013). Predsjednica je Društva albanskih umjetnika Hrvatske – DEA (od 2014), gdje uvodi nove projekte: "Bogatstvo različitosti", "Biblioteka DEA" i "Festival kosovskog filma".

U sklopu "Balkanskog književnog glasnika", u međunarodnom projektu za mlade, pod pokroviteljstvom EU, UN, UNICEF, UNESCO i PBF, "Pisci za budućnost", izabrana je za nadzornicu Komisije za dodjeljivanje književnih nagrada (2015). Prevela je bibliografsku knjigu s albanskog na hrvatski jezik "Istaknute albanske žene" (2015).

Od 1994. autorica je mnogobrojnih plakata i naslovnica knjiga. Dizajnerica je nakita plemenitih kovina. Sudjeluje u likovnim kolonijama u zemlji i inozemstvu. Piše i publikuje prozu i poeziju. Kod akademskog slikara profesora Amroza Orošija završava Master class crtanja, a 2016. diplomira kiparstvo kod prof. Leonarda Dokše . Imala je izložbe u likovnoj i medijalnoj umjetnosti: "Moj svijet" (2011), "Žena" (2012), "Fotografskim okom i slikarskim kistom" (2013), "Misterij žene" (2013), "Labirinti" (2014), "Misao me oblikuje" (2015). Njezina slika "Intelligence" iz ciklusa "Misterij žene", ulje na platnu, dobila je od Umjetničkog instituta u Španjolskoj specijalnu nagradu (2014). Likovni kritičar Stanko Špoljarić karakterizirao je njezin likovni izričaj kao "fovizam", a Mladen Medar, kustos i ravnatelj Gradskog muzeja u Bjelovaru, usporedio je Llilli Koci kao:

Wikicitati „Hrvatsko-albansku umjetnicu koja svojim umijećima likovnosti i fotografije nevjerojatno podsjeća na Doru Maar.”
()

Nastupala je kao gošća u mnogobrojnim televizijskim i radio emisijama u zemlji i inozemstvu. HRT je snimio portret-reportažu o njezinom kulturnom i društveno-humanom doprinosu i stvaralaštvu pod nazivom njezine životne krilatice: Ljiljana Llilli Koci "Imaš samo jedan život" (HRT,2011).

Izvori

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Biografija Umjetnički rad Izvori Vanjske poveznice
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes