Quantcast
LM
Greece
28 views this week
Lili Mavrokefalou

Lili Mavrokefalou

Greek poet
The basics
Quick Facts
Occupations Literary
Countries Greece
A.K.A. Αγλαΐα Μαυροκεφάλου, Λιλή Καλούτσα - Μαυροκεφάλου
Gender female
Birth 1942 (Thessaloniki)
Education National and Kapodistrian University of Athens
The details
Biography

Агла̀я (Лилѝ) Калу̀ца-Маврокефа̀лу (на гръцки: Αγλαΐα, Λιλή Καλούτσα-Μαυροκεφάλου) е гръцка писателка, романистка.

Биография

Родена е в 1942 година в македонския град Солун, тогава под германска окупация по време на Втората световна война. Майка ѝ е малоазийска гъркиня, а баща ѝ е от Аграфа. Израства в Негуш (Науса). В 1961 година се установява в Атина. Завършва английска филология и история-археология във Философския факултет на Атинския университет. Работи десет години като учителка в средното образование и след това в Гръцката туристическа организация в отдела за връзки с обществеността. От 2014 година живее в Егина.

В 1977 година издава първата си творба - романа „Агис“, който печели наградата на Дружеството на гръцките писатели. В романите си Маврокефалу се стреми да постига хармонично съжителство между мит и история, съживява внимателно герои от гръцката история, като отражение на различни аспекти на съвременното общество. В 1997 година печели наградата на детското списание „Диавазо“. В 2012 година е наградена е от Всегръцката организация на жените от Мани за биографията на пирата маниот Геракарис Лимберакис. Награждавана е и от Женското литературно сдружение.

Членува в Дружеството на гръцките писатели и в Гръцкия клуб на книгата.

Библиография

Детски романи
  • Κλεομένης (1981),
  • Το άλλο (1986),
  • Το πιο όμορφο ταξίδι (1997).
Исторически романи
  • Άγις (1977),
  • Μέρες καυτού καλοκαιριού (1990),
  • Δύο στον καθρέφτη (1994),
  • Της φωτιάς και της ερημιάς (1997),
  • Βίος και πολιτεία του Γερακάρη Λιμπεράκη (2003).

Бележки


     Портал „Литература“         Портал „Литература“          Портал „Гърция“         Портал „Гърция“          Портал „Македония“         Портал „Македония“    
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Биография Библиография Бележки
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes