Quantcast
About Lieke Marsman: Dutch poet (born: 1990) | Biography, Facts, Career, Life
peoplepill id: lieke-marsman
LM
1 views today
1 views this week
Lieke Marsman
Dutch poet

Lieke Marsman

Lieke Marsman
The basics

Quick Facts

Intro Dutch poet
Is Poet Writer
From Netherlands
Field Literature
Gender female
Birth 1990, 's-Hertogenbosch, 's-Hertogenbosch, North Brabant, Netherlands
Age 32 years
Awards
C. Buddingh'-prijs 2011
Lucy B. en C.W. van der Hoogt award 2011
The details (from wikipedia)

Biography

Lieke Marsman ('s-Hertogenbosch, 25 juli 1990) is een Nederlandse dichteres, woonachtig te Amsterdam.

Biografie

Marsman groeide op in Zaltbommel en behaalde haar middelbareschooldiploma in 2008 op het Cambium College Zaltbommel. Hierna studeerde ze filosofie in Amsterdam en begon ze met publiceren voor De Gids, Vrij Nederland en voor de site Tirade.nu waar ze becommentarieerde en vertaalde middels een blog het werk van generatiegenoten. In 2010 verscheen haar debuut Wat ik mijzelf graag voorhoud dat een jaar later onder meer de C. Buddingh'-prijs won. Van het boek werden meer dan 3.000 exemplaren verkocht. Tussen januari 2013 en maart 2015 maakte Marsman deel uit van de redactie van Tirade. Haar tweede bundel De eerste letter verscheen in januari 2014 en gaat over angst-aanvallen. In juni 2017 verschenen twee boeken bij Atlas/Contact: haar eerste roman, Het tegenovergestelde van een mens, waarin ze essay en po√ęzie vervlecht, en Man met hoed, haar verzamelde gedichten en een selectie vertalingen. Deze verzameling werd deels uitgebracht omdat de vorige uitgever van haar poezie de bundels niet meer herdrukte.

In april 2018 werd in haar bovenrug een kwaadaardige bottumor van 8 bij 9 bij 10 centimeter ontdekt, die vervolgens operatief succesvol is verwijderd. Gevolg is dat Marsman haar rechterarm weliswaar kan bewegen, maar niet meer omhoog kan doen. In De volgende scan duurt 5 minuten, dat in september 2018 verscheen, beschrijft ze dit proces en daarnaast de politiek van ziekte.

Marsman wordt in het Engels vertaald door Sophie Collins, zelf ook dichter.

Prijzen

  • 2011 - C. Buddingh'-prijs voor Wat ik mijzelf graag voorhoud
  • 2011 - Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor Wat ik mijzelf graag voorhoud
  • 2011 - Liegend Konijn Debuutprijs voor Wat ik mijzelf graag voorhoud
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 03 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Lieke Marsman

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes