Quantcast
peoplepill id: leo-vilhar
LV
1 views today
1 views this week
Leo Vilhar
The basics

Quick Facts

Was Painter
From Socialist Federal Republic of Yugoslavia Italy Austria-Hungary Slovenia
Field Arts
Gender male
Birth 30 October 1899, Veliki Otok, Postojna, Municipality of Postojna, Slovenia
Death 22 October 1971, Postojna, Municipality of Postojna, Slovenia (aged 72 years)
Star sign Scorpio
Family
Children: Mario L. Vilhar
The details (from wikipedia)

Biography

Leo Vilhar, slovenski slikar in muzealec, * 30. oktober 1899, Veliki Otok, † 22. oktober 1971, Postojna.

Življenjepis

Leo Vilhar je v Postojni obiskoval osnovno in meščansko šolo, ko pa je dopolnil 18 let je bil poslan na soško fronto, kjer se je kot italijanski državljan boril na italijanski strani. Po vojni se je prostovoljno javil v enote generala Maistra in bil poslan na severno mejo. Kasneje se je vrnil domov, kjer je prevzel domače posestvo. Zaradi njegovega narodnozavestnega dela se je moral leta 1923 preseliti v Jugoslavijo. Dve leti je preživel v Ljubljani, Višnji Gori in Laškem, nato pa je odšel v tujino. V tem času se je čedalje bolj posvečal slikarstvu. Leta 1925 se je odselil v Italijo, kjer je ostal do leta 1932. Tam se je v Milanu vpisal v zasebno slikarsko akademijo in študiral slikarstvo pri profesorju Rossiju. Leta 1927 je imel v italiji svojo prvo samostojno slikarsko razstavo.

Leta 1932 se je preselil v Švico, nato pa se je še istega leta peselil v Francijo. V Parizu je ostal tri leta, nato pa je odšel v Maroko in kasneje v Alžirijo. V Severni Afriki je ostal kar 12 let. Tam se je posvetil slikanju krajin, tihožitij in portretov. Francoski kritiki so ga ocenjevali pozitivno, po izbruhu druge svetovne vojne pa ga je vichyska vlada zaradi njegovega političnega delovanja zaprla v taborišče Mecheria.

Po vojni se je Leo Vilhar leta 1947 vrnil v Slovenijo in se ponovno naselil v Postojni. Tam se je zavzemal za kulturni razvoj mesta in bil eden od ustanoviteljev Notranjskega muzeja, katerega ravnatelj je bil od njegove ustanovitve do svoje upokojitve leta 1964. Že leta 1948 je postal kot prvi Primorec eden od članov Društva muzealcev Slovenije. Po letu 1947 je tudi v Sloveniji organiziral kar 40 samostojnih slikarskih razstav, kar dokazuje, da tudi kasneje ni prenehal s slikanjem, čeprav ni bil tako cenjen kot v tujini.

Glej tudi

  • seznam slovenskih slikarjev
  • seznam slovenskih muzealcev

Zunanje povezave

  • Brecelj Marijan. "Vilhar Leo". Slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 14 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Leo Vilhar

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes