Quantcast
peoplepill id: leo-platvoet
LP
1 views today
1 views this week
Leo Platvoet

Leo Platvoet

Dutch politician
Leo Platvoet
The basics

Quick Facts

Intro Dutch politician
Is Politician
From Netherlands
Type Politics
Gender male
Birth 18 June 1951
Age 70 years
Politics Pacifist Socialist Party, GreenLeft
Leo Platvoet
The details (from wikipedia)

Biography

Leonardus Hubertus Gerardus (Leo) Platvoet (Bussum, 18 juni 1951) is een Nederlands politicus. Hij was van 1999 tot 2007 namens GroenLinks lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Levensloop

Leo Platvoet bezocht een rooms-katholieke lagere school in Bussum en tussen 1964 en 1968 de Sint-Vitus ULO (later Maria Mavo) te Bussum. Aansluitend doorliep hij van 1968 tot 1970 de hbs-alfa aan het Goois Lyceum te Bussum. Vervolgens studeerde hij tussen 1970 en 1977 (westerse) sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Platvoet komt uit een politiek actieve familie. Zo was zijn vader ambtenaar van de burgerlijke stand en van 1946 tot 1949 gemeenteraadslid in Bussum, en was zijn zus van 1990 tot 1994 gemeenteraadslid voor GroenLinks in Purmerend. Hij is afkomstig uit de Pacifistisch Socialistische Partij, waarvan hij sinds 1972 lid was. Tussen 1973 en 1978 was hij secretaris van de PSP afdeling in Bussum. Platvoet was politiek vormingswerker voor de PSP van 1976 tot 1987. Daarnaast zat hij tussen 1978 en 1987 voor de PSP in de gemeenteraad van Bussum, als fractievoorzitter. Gedurende deze periode werd de PSP, met 20% van de stemmen de derde partij in het groene villadorp Bussum. Tussen 1979 en 1983 was hij ook lid van de partijraad van de PSP en tussen 1980 en 1984 lid van het regionale bestuur van die partij in de Gooi en Vechtstreek. Daarnaast was hij tussen 1982 en 1987 redacteur van de Rode Draad, het PSP-blad voor raads- en Statenleden. In tussen februari en december 1983 was hij lid van het partijbestuur van de PSP, wat hij tussen 1987 en 1992 weer zou worden, nu als hoofdredacteur van Bevrijding, het blad van de PSP. Tegelijkertijd was hij voorzitter van de stichting Drukkerij Bevrijding, die de PSP-drukkerij beheerde.

Tussen 1989 en 1995 werkte hij als eindredacteur voor NOVIB-nieuws. In 1990 werd hij verkozen in de gemeenteraad van Amsterdam voor GroenLinks, wat hij tot 1994 bleef. In de winter van 1996-1997 was hij interim-voorzitter stadsdeel Amsterdam-Watersgraafsmeer, waar hij vervolgens tot 2003 eerst beleidsadviseur en later veranderingsmanager was. Hij heeft daarnaast tussen 1988 en 2002 gewerkt als reisgidsschrijver voor de Odyssee-reeks. Tussen 1997 en 2003 schreef hij de achtdelige reeks "Stappen door de nieuwe stad", in opdracht van de Stedelijke Woningdienst Amsterdam. Ook was hij in 1987 mede-auteur van het boek "China bestaat niet, ervaringen van een individuele reiziger" en schreef hij in 1988 "Zonder vaste woon- of verblijfplaats. gesprekken met thuisloze jongeren".

Oprichting GroenLinks

Platvoet speelde een grote rol in de oprichting van GroenLinks door de samenvoeging van zijn eigen PSP, de Politieke Partij Radikalen, de Communistische Partij van Nederland en de Evangelische Volkspartij. Hij stond bekend als "supersamenwerker". Hij maakte deel uit van het informele netwerk Cliché BV, waar ook Alexander de Roo (PSP) Joost Lagendijk (PSP), Wim de Boer (PPR), Bram van Ojik (PPR), Nel van Dijk (CPN), Ton van Hoek (CPN) en Ina Brouwer (CPN) deel van uit maakten. De groep jaagde de samenwerking aan en bedacht enkele cruciale stappen in het eenwordingsproces als de consultatieronde van 1988, referendum in de PSP en het appel van ongebonden Nederlanders. Ook onderhandelde hij namens de PSP mee aan de uiteindelijke onderhandelingen voor de lijst en het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1989. In 1989 was hij tevens betrokken bij de Europees Parlementsverkiezingen, als campagnemedewerker voor de Regenboog, een samenwerkingsverband van PSP, CPN en PPR. Tussen 1989 en 1990 was hij de eerste voorzitter van GroenLinks, een partij die toen in oprichting was.

Eerste Kamer

Platvoet werd op 8 juni 1999 beëdigd als lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks. Hij was woordvoerder Financiën, Binnenlandse Zaken, Europese samenwerking, Algemene Zaken en Antilliaanse zaken en vicefractievoorzitter van de GroenLinks-fractie. Daarnaast was hij plaatsvervangend lid van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en van de West-Europese Unie. In zijn kamerwerk blijkt Platvoets eigenzinnigheid. Zo behoorde in 2001 tot de minderheid van de gezamenlijke GroenLinks-fracties die tegen het wetsvoorstel stemde waarin aan de prins van Oranje toestemming werd verleend voor een huwelijk met Máxima Zorreguieta, vanwege republikeinse motieven. Even later stemde hij daarom ook tegen het huwelijk van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst. In 2004 interpelleerde hij minister-president Jan Peter Balkenende over een door Prins Bernhard ingezonden brief aan de Volkskrant. In 2005 publiceerde hij samen met Maarten van Poelgeest het boek "Amsterdam als emancipatiemachine" uit.

In februari 2007 was Platvoet wederom kandidaat voor de GroenLinks-lijst voor de Eerste Kamer. De kandidatencommissie had hem vanwege zijn "scherpe toon, soms persoonlijke kritiek en oncollegiaal gedrag" een lage plaats toebedeeld, hiertegen was hij succesvol in beroep gegaan. Hij bleef kandidaat voor de hogere plekken op de lijst, maar het negatieve advies van de kandidatencommissie bleef hetzelfde. In de week voor het congres had Platvoet zich negatief uitgelaten over de weinig "solidaire" koers van GroenLinks en de weigering van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks om deel te nemen aan de kabinetsformatie na de verkiezingen van 2006. Hij werd door het partijcongres niet op plek 2 tot en met 6 geplaatst en trok zich vervolgens voor de lijst terug.

Na de politiek

Op dit moment is Platvoet werkzaam als organisatieadviseur. Daarnaast is hij lid van het begeleidingspanel beginselen van GroenLinks, dat wordt voorgezeten door Bram van Ojik. Dit panel is bezig met een herbezinning op de beginselen van GroenLinks, wat, eind 2008, zou kunnen leiden tot een nieuw beginselprogramma. Hij is een van de stuwende krachten achter Kritisch GroenLinks. Platvoet beschouwde de missie die GroenLinks had als mislukt in 2012.

Privé

Platvoet woont ongehuwd samen en heeft een dochter. Platvoet heeft een bijzondere interesse voor de socialistische dichter en politicus Herman Gorter. Hij is schrijver van reis- en wandelgidsen.

Externe links

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes