peoplepill id: lazar-pacu
LP
1 views today
1 views this week
Lazar Paču
The basics

Quick Facts

Was Politician Physician
From Serbia Austria
Field Healthcare Politics
Gender male
Birth 1 March 1855, Čurug, South Bačka District, Vojvodina
Death 12 October 1915, Vrnjci (aged 60 years)
Star sign Pisces
Politics People's Radical Party
The details (from wikipedia)

Biography

Лазар Пачу (Чуруг, Бачка, 1. март 1855 — Врњци, 12. октобар 1915) је био лекар и политичар, министар финансија.

Биографија

Потиче из свештеничке породице која се са југа доселила у Аустроугарску са патријархом Чарнојевићем. Отац Стефан био је парох, а мајка је потицала из породице којој је припадао и Милош Цветић, познати драмски писац и глумац.

Гимназију је завршио у Новом Саду, студије медицине започео је у Цириху, где се придружио бакуњистичком кругу и упознао Светозара Марковића, Васу Пелагића и будуће руководство Радикалне странке: Николу Пашића, Перу Тодоровића и Перу Велимировића. Ту је срео и Ленку Захо, којом се касније венчао.

Студије је прекинуо 1878. године, када је, заједно са Пером Тодоровићем, основао лист „Стража“ у Новом Саду, али их је власт убрзо протерала. Пачу је затим окончао студије медицине у Берлину и докторирао тезом о реуматским обољењима.

У Београду је отворио лекарску ординацију и од ње живео током 1880.тих година. Учествовао је у оснивању Народне радикалске странке 1881. године и постао члан главног одбора. Писао је за „Самоуправу“, лист Радикалне странке. Важна је његова серија непотписаних текстова у којој је покушао да одговори на критику Мите Ценића да је Радикална странка напустила идеологију Светозара Марковића.

Када је радикална влада 1889. године национализовала монополе дувана и соли, за управника државних монопола постављен је Пачу и био то до 1893, када је смењен од стране либералне владе. Управник монопола је и 1893-1894. и 1897—1898. године. У међувремену био је комесар Народне банке и директор Београдске задруге (банка).

Године 1899, за владе Владана Ђорђевића, пензионисан је. Године 1903. постао је члан Државног Савета. По промени династије 1903. године и доласку радикалских странака на власт, Лазар Пачу је министар финансија у три периода: јануар 1904 – мај 1905, април 1906 – јануар 1908. и август 1912 – октобар 1915. године. Из овог периода Пачу је остао запамћен, по неколико анегдота, као шкрт министар финансија, мада је и под њим буџет брзо растао. Важна је његова улога у тзв. царинском рату са Аустроугарском, закључењу нових спољних зајмова Србије и финансирању балканских ратова и почетка I светског рата.

Види још

  • Кућа Лазе Пачуа

Спољашње везе

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Lazar Paču

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes