peoplepill id: laszlo-dobos-2
LD
1 views today
1 views this week
László Dobos

László Dobos

László Dobos
The basics

Quick Facts

From Hungary
Gender male
Birth 7 April 1956, Pécs, Pécs District, Baranya County, Hungary
Age 66 years
Star sign Aries
The details (from wikipedia)

Biography

Dobos László (Pécs, 1956. április 7. – ) Erkel Ferenc-díjas zenei rendező, hangmérnök, zenetanár, karnagy. Dobos László (1932) karnagy, zenetanár, műfordító fia.

Eddigi pályafutása során több mint 500 zenei kiadványt készített, mint zenei rendező, hangmérnök, valamint számos országban koncertezett, mint karnagy vagy énekes.

Élete és munkássága

1980-ban a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar–ének-zene szakán végezte el tanulmányait. 1985 és 1995 között a pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumnál dolgozott mint ének, karvezetés és zeneelmélet tanár. 1985-ben megalapította a Bach Singers nevű együttest, amelynek 1999-ig művészeti vezetője volt.

1981-ben megalapította a do-lá stúdió nevű hangstúdiót, amely komolyzenei hangfelvételek készítésével és megjelentetésével foglalkozik. Megalapítása óta a stúdió mintegy 360 különböző CD-kiadványt adott ki, ezen kívül száznál több hangfelvételt készített, többek között a Hungaroton Classic, a Naxos, a Marco Polo, a Koch Schwann, a Re Nova Classics, a Phaedra, a Dorian, és a Somm Records kiadók számára.

1994-től 2011-ig az UniCum Laude énekegyüttes basszistájaként tevékenykedett. Karnagyként többek között vezényelt a Magyar Rádió stúdióhangversenyein és a Nemzeti Filharmónia koncertjein. Énekesi és karnagyi munkássága során külföldi koncerteken is részt vett, többek közt Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Dániában, Spanyolországban, Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban, Finnországban, Romániában, Lengyelországban, Szerbiában a Tajvanon és Izlandon. Eddigi pályafutása alatt több mint 500 zenei kiadványnál (CD, LP és MC) működött közre mint zenei rendező és hangmérnök.

Jelenleg a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. munkatársaként, a pécsi Kodály Központban dolgozik főállásban, mint akusztikus és zenei rendező. Emellett készít hangfelvételeket, és adja ki azokat a do-lá stúdió-ban. Nős, felesége Dobosné Pintér Petronella. Két gyermeke, Lóránt (1981) és Linda (1984).

Díjai, elismerései

  • 2012: Erkel Ferenc-díj

Jegyzetek

Források

  • Zene Zeneportál
  • Pécs Pécs-portál
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections László Dobos

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes