Quantcast
peoplepill id: lars-bonnevie
LB
1 views today
2 views this week
Lars Bonnevie

Lars Bonnevie

Danish politician
Lars Bonnevie
The basics

Quick Facts

Intro Danish politician
Is Politician
From Denmark
Type Politics
Gender male
Birth 7 March 1941
Age: 79 years
Star sign PiscesPisces
Politics Communist Party of Denmark
Awards
Otto Gelsted Prize 2011
1995
The details

Biography

Lars Bonnevie (født 7. marts 1941 på Frederiksberg) er en dansk forfatter, oversætter og litteraturkritiker og -kommentator ved Weekendavisen.

Bonnevie blev student fra Frederiksborg Statsskole i 1959, og blev uddannet cand.mag. i fransk og græsk fra Københavns Universitet i 1967. Han har tidligere arbejdet freelance for Information, Land og Folk og Politiken, men siden 1992 har han været tilknyttet Weekendavisen. Han var studielektor ved Avedøre Gymnasium indtil 2004 og ekstern lektor ved Institut for Litteraturvidenskab, Københavns Universitet indtil 2001. I årene 1987-1989 arbejdede han som undervisningsinspektør for Ministry of Education, Botswana.

Forfatterdebuten fik han med romanen Agent i 1970, der gav ham en produktionspræmie fra Statens Kunstfond året senere. Han har desuden modtaget engangsydelser fra fonden i 1972, 1973, 1974, 1976, 1979, 1980, 1982 og 1986, ligesom han har fået adskillige produktionspræmier. Siden 2003 har han modtaget Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Af andre anerkendelser har Bonnevie bl.a. modtaget Det franske Kulturministeriums Oversætterstipendium i 1985, Drassows Legat i 1986, Chevalier de L'ordre des Arts et des Lettres i 2003 og Otto Gelsted-prisen i 2011.

Bonnevie er i sine bøger ofte kritisk overfor samfundet og ikke mindst kapitalismen. Flere af romanerne udspiller sig i Afrika, hvor Bonnevie har arbejdet.

Dømt for injurier mod politiker

Efter at Pia Kjærsgaard var blevet overfaldet på Nørrebrogade i København 2. februar 1998 skrev Lars Bonnevie i en kronik:

"Min påstand er, at hun selv har været ude om det, ja, at hun har fortjent det. Hun selv og ikke skatteyderne bør betale for den politiudrykning som reddede hende fra endnu flere bank. ... Selvom det naturligvis er politiets opgave at beskytte borgerne, kan man spørge, om det også er dets opgave at beskytte idioter mod sig selv."

Han kaldte hende desuden "åbenlyst racistisk". Bonnevie blev dømt for injurier i byretten.

Bibliografi

  • Agent, 1970
  • Nationalisme og klassekamp, 1973
  • Teresas forvandling, 1973
  • Festen er forbi, 1974
  • De nære ting – danske billeder, 1976
  • Teresias' forvandling, 1978
  • Op i bjergene – ud på havet, 1979
  • Byen venter, 1983
  • El Salvador – dagbog fra en krig, 1984
  • Ildens tjener og andre historier, 1984
  • Helena – en tragedie, 1985
  • En grav i vinden, 1986
  • Afskedens videnskab, 1988
  • Botswana blues, 1990
  • Vera K's hemmelighed, 1993
  • Vera K's historie, 1993
  • Valg i Mozambique – om frygt, ånder og demokrati, 1994
  • Aften ved søen, 1995
  • Bidrag, 1995
  • I territorierne – en reportage, 1995
  • Dommeren, 1998
  • Kvinden fra Alexandria, 2002
  • Ingen tvivl, 2006

Henvisninger

Autoritetsdata
Autoritetsdata
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://www.danskeakademi.dk/priser/vispriser.asp?id=24
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2007/07/13/130235.htm
https://www.worldcat.org/identities/containsVIAFID/224297897
https://viaf.org/viaf/224297897
http://id.loc.gov/authorities/names/n80050205
http://isni.org/0000000374231517
http://www.idref.fr/028786939
http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb120550538
http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb120550538
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes