Quantcast
peoplepill id: lajos-wild
LW
1 views today
1 views this week
Lajos Wild
The basics

Quick Facts

Was Physician
Type Healthcare
Gender male
Birth 1892
Death 1960 (aged 68 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Wild Lajos (Arad, 1892. ? – Brazília, 1960-as évek) aradi magyar orvos, író. Wild Endre (1882) öccse.

Életútja, munkássága

Középiskolai tanulmányait Aradon, Kézdivásárhelyen és Selmecbányán végezte. Budapesten szerzett gyógyszerészi oklevelet. Az első világháború alatt az olasz fronton harcolt, a kommün idején bujkálni kényszerült. 1922-ben a magyar kormány konzulátust létesített Brazíliában, és ő elvállalta a konzuli titkári tisztet. A konzulátus átszervezését követően Brazíliában telepedett le, São Paulóban letette az orvosi vizsgát, Santa Rosában nyitott rendelőt. Új fájdalomcsillapító gyógyszert kísérletezett ki a trópusi betegségek ellen, s azt Pastilhas „Wild” néven szabadalmaztatta. Találmányáért beválasztották a Brazil Kereskedelmi és Iparkamarába, amely nagydíjjal és aranyéremmel jutalmazta. Az 1960-as években hunyt el.

Az 1930-as évek elején a bátyja szerkesztette Vasárnapban jelentek meg személyes élményeiből fakadó brazíliai levelei. Ezeket az írásokat gyűjtötte össze és adta ki könyv alakban, fotókkal illusztrálva a Vasárnap Könyvkiadó Tizenöt év Brazíliában címmel (Arad, 1936).

További információk

  • Baráth Béla: Wild Lajos: Tizenöt év Brazíliában. Erdélyi Tudósító, 1936/5.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
https://lexikon.kriterion.ro/
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes