Quantcast
peoplepill id: kristian-skolmen
KS
1 views today
1 views this week
Kristian Skolmen

Kristian Skolmen

Kristian Skolmen
The basics

Quick Facts

Was Bell-ringer Artist Painter
From Norway
Type Arts
Gender male
Birth 26 March 1863, Nordre Land, Oppland, Norway
Death 16 November 1946 (aged 83 years)
Star sign Aries
Residence Kongsberg, Kongsberg, Buskerud, Norway
Family
Siblings: Thora Skolmen
Peoplepill ID kristian-skolmen
The details (from wikipedia)

Biography

Kristian Skolmen (født 26. mars 1863 på garden Skolmen i Skolmbygda i Nordre Land, død 16. november 1946 i Hakadal) var en norsk maler og lærer. Han hadde en variert produksjon både med hva han malte på, og motiver. I tillegg til oljemalerier og akvareller malte han dørfelter, kubbestoler, skap, veggfelter og gjenstander. Han malte mest i tråd med naturalismen. Et motiv som går mye igjen er skog og fjell.

Kristian Skolmen vokste opp i en søskenflokk på åtte barn, som fikk en skolegang ut over det som var vanlig for bondeungdommer. Fire av søsknene ble lærere. En av dem var kvinnesakskvinnen Thora Skolmen.

Etter seminaret på Hamar hadde han noen vikariater, før han fikk en post på Østre Toten i 1884. Der traff han sin kone Maren Pålsdatter Fritsvold. De giftet seg i 1888, og flyttet til Kongsberg, der Kristian Skolmen ble boende resten av sitt yrkesaktive liv.

På Statens høstutstilling deltok Kristian Skolmen i 1889 med et motiv til vevnad for maleren Gerhard Munthe. Skolmen så ikke på malingen som noe yrke for sin del, det var mer som en attåtnæring. Han kalte det «Noe husflid nærmest å regne for - ikke egentlig kunst.»

I tillegg til å være lærer var han kirkesanger. Han startet kor og musikkforeninger og var også med på å få igang den tekniske aftenskolen på Kongsberg i 1898.

Blant barnebarna hans er Jon Skolmen og Eli Skolmen Ryg.

Kilder

  • «Årboka Landingen» 2009 - Lands museum. Kari Nordal: "Kristian Skolmen - en aktiv skolemann og kunstner"
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 12 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://histreg.no/index.php/person/pf01036460005442
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes