Quantcast
peoplepill id: klara-tasovska
KT
1 views today
1 views this week
Klára Tasovská

Klára Tasovská Czech director

Czech director
Klára Tasovská
The basics

Quick Facts

Intro Czech director
Is Film director
From Czech Republic
Type Film, Television, Stage and Radio
Gender female
Birth 14 March 1980, Třebíč, Czech Republic
Age: 40 years
Star sign PiscesPisces
Education
Academy of Fine Arts, Prague
The details

Biography

Klára Tasovská (* 14. března 1980, Třebíč) je česká režisérka dokumentárních filmů, autorka filmů Pevnost a Nic jako dřív.

Životopis

Vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze, obor monumentální tvorba a nová média. V současnosti studuje režii dokumentárního filmu na FAMU. Její diplomovou prací na AVU se stal v roce 2007 film Rekonstrukce. Vytvořila také společně s Lukášem Kokešem plakát na znělku 15. MFDF Jihlava 2011. Na obraze byl motiv hořícího keře.

Tasovská patří mezi největší české talenty. Podílela se na povídkovém filmu Gottland, jako režisérka společně s dalšími šesti režiséry. S Lukášem Kokešem natočila například dokumenty Pevnost o životě v neuznané republice Podněstří nebo Nic jako dřív, kde sledují životy několika teenagerů na prahu dospělosti.

Dílo

Natočila několik krátkých a celovečerních filmů. Známé jsou například filmy Půlnoc, Pevnost nebo Nic jako dřív.

  • Vračka tento film natočila v prvním ročníku katedry dokumentární tvory FAMU. Ve svém filmu se zaměřila na mezilidské vztahy. Vietnamský tým Shaolin Soccer se snaží o postup do Strahovské ligy a chce se tím zařadit do české společnosti. Slovo vračka je v tomto filmu zkomolenina slova rvačka, ke které dojde v zápase s Čechy.
  • Půlnoc čtyřicetiminutový film nabízí divákům pohled na zdroje světla a velkou závislost lidí na elektřině. Ve filmu je možnost spatřit hvězdnou oblohu. V dokumentu diskutuje s odborníky na energii a s astronomy.
  • Dokument 24: nevšední podoby české všednosti natočilo dvacet čtyři českých dokumentaristů, kteří ukazují atmosféru v Česku. Lze sledovat doktory na operačním sále, narození malého človíčka, pohled do továrny a mnoho dalších. Do dokumentu 24 přispěla svým snímkem, kde natočila noční život na brněnské ulici. Příspěvek ukazuje zásah brněnské záchranné služby a její rychlost při záchraně života.
  • Ta naše povaha česká: Jídlo s ručením omezeným název tohoto pořadu možno objevit v České televizi, kde Klára Tasovská a Lukáš Kokeš ukazují naší společnost a stravování.
  • Pevnost – s dokumentaristou Lukášem Kokešem se vydala do většinou států neuznané republiky Podněstří, která v 1990 vyhlásila nezávislost na Moldavsku. Společně natočili film, v němž sledují životy několika postav během prezidentských voleb v zemi, která připomíná totalitní režim. Oba tvůrci během natáčení dokonce skončili na policejní služebně, kde se je policisté snažili lépe seznámit s poměry v republice.
  • Nic jako dřív – ve společném dokumentu s Lukášem Kokešem sleduje životy několika učňů. Zobrazují jejich nejistotu z přicházející dospělosti a budoucnosti na malém městě v severním pohraničí. Autoři postavy kamerou pouze pozorují. Výsledek formálně připomíná hraný film, situace jsou ale autentické. V roce 2018 snímek získal na festivalu Finále Plzeň Zlatého ledňáčka za nejlepší dokumentární film.

Výběr z filmografie

  • Baníček (2006)
  • Rekonstrukce (2007)
  • Vračka (2007)
  • Strom (2007)
  • HaCan (2008)
  • Memory recall (2008)
  • Půlnoc (2010)
  • Dokument 24:nevšední podoby české všednosti (2011)
  • Pevnost (2012)
  • Nic jako dřív (2017)

Ocenění

  • Český lev – cena Magnesia za nejlepší film Půlnoc
  • Kyjevský festival Molodisk – cena za film Půlnoc
  • Jihlavský festival – cena poroty za film Půlnoc

Odkazy

Reference

Reference

Externí odkazy

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
https://wave.rozhlas.cz/lukas-kokes-podnestri-misto-kde-se-zastavil-cas-5277948
https://web.archive.org/web/20180725122830/http://www.festivalfinale.cz/o-festivalu/vitezne-filmy
http://www.festivalfinale.cz/o-festivalu/vitezne-filmy
https://tools.wmflabs.org/blahma/noportrait.php?Kl%C3%A1ra_Tasovsk%C3%A1
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1100627928-ta-nase-povaha-ceska/311294340110
http://www.fdb.cz/film/49671-vracka.html
http://cinepur.cz/article.php?article=2138
https://www.csfd.cz/tvurce/48847
http://www.fdb.cz/lidi/201861.html
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes