Quantcast
KJ
22 views this week
Kiss József

Kiss József

The basics
Quick Facts
Gender male
The details
Biography

Kiss József (Szeged, 1840. március 3. – Vác, 1898. május 14.) teológiai doktor, újságíró, lapszerkesztő, kórházigazgató és közgyám.

Élete

Szegeden születt, ahol apja Kiss József szappangyáros és sertéskereskedő volt. A pesti kegyesrendieknél végezvén a gimnáziumot, 1855-ben a váci egyházmegye papnövendékei közé lépett és a pesti központi papnevelőintézetbe küldetett egyetemi tanulmányainak folytatására. Ennek végeztével a váci püspöki líceumban nevezték ki az egyházjogi és történelmi tanulmányok rendes tanárává és teológiai doktorrá avatták. Hét év múlva betegeskedése miatt megvált az egyházi és tanári pályától, a gazdálkodásra lépett és Vác politikai és közgazdasági életében tevékeny részt vett. A Vác polgárai által fölajánlott kórházigazatói és közgyámi állást elfogadta. Neje Kammerer Anna volt.

Cikkeket írt a Váczvidéki Lapba (1873-75. ezen lapban kifejtett irodalmi munkáságáért arany tollal tisztelték meg), a Kőrösi László által szerkesztett Esztergom és Vidékébe (1879-től, melyben a Propyleumok című cikksorozata keltett figyelmet) és a Váczi Közlönybe (1879.)

Szerkesztette a Váczi Hirlapot 1893-tól és a lapnak nagyobb részét maga írta, a Nemzetgazdasági Szemle s Magyar Borász melléklapjaival együtt.

Jegyzetek

Források

További információk

  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Élete Jegyzetek Források További információk
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes